Tove Jansson-dokumentär: Frihet framför allt!

54 min
Muminförfattaren Tove Janssons liv kantades av många modiga val – både som konstnär och som människa. Dagens avsnitt av dokumentärserien "Pennan, penseln och hjärtat" handlar det om hur friheten var hennes ständiga ledstjärna.

FÄRGFABRIKEN ÖPPNAR IGEN – MED KONST MOT ISOLERING

Mitt under pågående Corona-pandemin skickade curatorgruppen Muskot ut en öppen inbjudan till konstnärer och poeter att visa vad de gör just nu – hur de arbetar med att trots isolering ändå försöka uppnå kommunikation. Idag öppnar utställningen – P1 Kultur är där.

ESSÄ: UTAN HANTVERK ÄR VI INTE HELA

I den andra delen av OBS serie om händer ska det handla om något som kanske lite oväntat på senare år blivit en allt hetare trend, nämligen hantverk. En vanlig förklaring till att intresset blivit så stort är hjärnan får vila när man arbetar med händerna, att det är en form av billig terapi för en stressad samtidssjäl. Men det finns också en vidare aspekt av hantverk, där arbetet innefattar kunnande, visdom och handlag. Och det, konstaterar författaren och kritikern Boel Gerell, säger något om vad det på djupet innebär att vara människa.

Programledare: Sofia Strandberg
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.25
  Rachel Meyer - Garden Whisper
  Album: Day by Daylight
  Bolag: Epidemic Sound
 • 13.35
  Gavin Luke - The Slow Shift
  Album: City Life
  Bolag: Epidemic Sound
 • 13.45
  Jon Björk - In Disguise
  Album: Frayed Skies
  Bolag: Epidemic Sound