Resa eller stanna hemma - vad är moraliskt riktigt?

40 min
Svenska turister är nu välkomna till stora delar av Italien utan att behöva sitta i karantän. Samtidigt avråder UD från alla icke-nödvändiga resor till hela världen. Vad betyder det för svenskar som vill stödja den italienska turistnäringen och samtidigt få lite sol?

Vad är mest moraliskt – att stanna hemma eller resa i väg? Med oss som gäst i studion har vi Jon Åström Gröndahl som är chef för konsulära och civilrättsliga ärenden på UD. Vi har också med oss reseexperten Lottie Knutson.

Årets firande av den svenska nationaldagen blir inte som vanligt. Många firanden har ställts in och många kommuner har skjutit upp medborgarskapsceremonierna för nya svenska medborgare till nästa år. I lagen står det att medborgarskapets betydelse ska förmedlas under själva ceremonin. Hur går det till? Och vilken roll kan ceremonin spela för att öka samhörigheten med det svenska samhället för nya medborgare? Medverkar gör Svante Hådell som är protokollchef i Stockholms stad.
Med oss som gäst i studion har vi också Rami Narte som har positiva minnen av sin egen medborgarskapsceremoni men som också har en del förslag på förbättringar.

Morgonens stora nyhet är att statsepidemiolog Anders Tegnell menar att Sverige borde gjort mer under pandemins inledning för att minska smittspridningen även om det är svårt att säga vad. I dag hoppas vi får svar på frågan om det är dags att införa fler åtgärder nu? Eller är det för sent?

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Jakob Runevad Kjellmer
Redaktör: Helena Nordenberg

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.15
    Eros Ramazzotti - Più bella cosa
    Album: Eros - Best Of
    Bolag: RCA Records Label