"Pansarkryssaren Potemkin" – här föddes den moderna filmen

9:50 min
En av världens bästa och kanske "farligaste" filmer gjordes redan 1925. Pansarkryssaren Potemkin påverkade publiken så starkt att den förbjöds i många länder då den ansågs kunna hetsa till uppror.

Stumfilmen Pansarkryssaren Potemkin av den ryske regissören Sergej Eisenstein gjordes på beställning av sovjetregeringen.

Men propagandafilmen om upproret 1905 i tsarens svartahavsflotta och hamnstaden Odessa blev lika mycket propaganda för filmkonsten. Här föddes filmmontaget och det moderna sättet att klippa film.

Filmen gjorde så starkt intryck på sin publik att den i flera länder, däribland Sverige, länge var förbjuden på grund av att den ansågs kunna hetsa till uppror.

Scenen med barnvagnen som studsar nerför den långa trappan i Odessa har blivit ikonisk och inspirerat otaliga filmare. I De omutbara från 1989 gör till exempel Brian de Palma trappscenen i gangstermiljö.

Helene Alm berättar om hur Sergej Eisenstein aldrig tummade på det konstnärliga i sitt filmskapande och därför gjorde ett mästerverk, i stället för en redovisande journalfilm.

Musik som spelats i avsnittet

  • 02.50
    Ttes Raides - Les Autres
    Album: Banco
    Bolag: Warner Music