FN larmar: Corona orsakar mer extrem fattigdom

4:34 min
I coronapandemins spår följer en en fattigdomskris i stora delar av världen. FN varnar nu för att uppskattningsvis ytterligare 34 miljoner människor kommer att hamna i extrem fattigdom, mer än hälften av dem i Afrika.

I Uganda har hela samhället varit totalt stängt i sex veckor. Och det har lett till stor matbrist framför allt bland fattiga, säger professor Peter Waiswa som specialiserad på folkhälsa.

– Folk hungrar och det påverkar alla åldersgrupper, unga, gravida kvinnor, och äldre, säger professor Peter Waiswa som arbetar med folkhälsa och är specialist inom barn och mödravård.

De strikta åtgärderna har gjort att det är en mycket liten spridning av covid-19 inom det ugandiska samhället, fortsätter Peter Waiswa. Men i en färsk FN-rapport varnas för att ytterligare 34 miljoner människor kommer att hamna i extrem fattigdom till följd av coronapandemin, och att 56 procent av dem kommer att finnas i Afrika. En ytterligare osäkerhet är att många fattiga länder är beroende av bistånd som nu riskerar att minska. Och tanken med nedstängning av hela samhällen är svår för fattiga tycker professor Peter Waiswa:

– Att införa lockdown är en sorts elitism, det gynnar framför allt de som har hem, inkomst och resurser. Peter Waisa beskriver hur kvinnor i Uganda brutit mot karantänsreglerna och gått ut tillsammans med sina små barn för att sälja varor.

– Men några av kvinnorna och deras barn greps och fördes till fängelse, och det är olyckligt att kvinnor som bara försöker få mat till sina barn, tas till fängelser där de faktiskt riskerar att få corona, säger professor Peter Waiswa.

Det finns redan rapporter som tyder på att människor i Uganda inte kunnat söka vård i samma utsträckning som tidigare för sjukdomar som till exempel lunginflammation och malaria och att färre kvinnor föder barn på sjukhus.

– De fattiga och redan sårbara kommer att få det sämre i Uganda och det kan i längden leda till ökad dödlighet, tror professor Peter Waiswa.

I länder som Kambodja och Bangladesh har hundratusentals textilarbetare permitterats och har fått klara sig utan lön de senaste månaderna. Fabriksarbetare i bland annat Thailand, Malaysia, Filippinerna och Myanmar har skickats hem, många med liten eller ingen lön. Det är ett hårt slag mot de redan fattiga arbetarna.

Indonesien rapporterar om en snabbt växande arbetslöshet och ekonomer varnar för att miljontals indoneser kan kastas in i fattigdom den närmsta tiden. I alla sydostasiatiska länder har den viktiga turistindustrin helt avstannat. Det har lett till miljontals arbetslösa och många företag tvingats stänga.

Flera Sydostasiatiska länder har den senaste tiden lanserat rekordstora stödpaket för att stötta den inhemska ekonomin. Enligt Asia Development Bank så är många av dom ändå allt för små för att hålla igång ekonomin och se till att befolkningen får mat på bordet.

Även finansiellt starka länder och företag har stora problem i spåren efter pandemin. Flygbolaget Singapore Airlines redovisar sin första förlust någonsin i företagets 48-åriga historia.

I Indonesien har den ekonomiska krisen till följd av pandemin gjort att landet nu skjuter upp planerna på att bygga en ny huvudstad på Borneo som är tänkt att ersätta Jakarta. Det kommer att dröja lång tid innan ekonomin i de fattigaste länderna återhämtar sig.

Hussein Taher letar sopor på tippen i Basra

På en dammig soptipp i Basra i Irak, flyger soppåsar omkring och en grupp män med sjalar för att täcka munnen letar i skräpet för att hitta något att kunna sälja.

– Vi  är tvunga, vi har inga pengar, inga jobb, och jag har tre barn att försörja säger Hussein Taher till nyhetsbyrån Reuters.

Fattigdomen riskerar att fördubblas i Irak, enligt FN, framför allt på grund av coronapandemin och dramatiskt fallande oljepriser.

I grannlandet Syrien har en kombination av skyhöga matpriser och avstannad ekonomi till följd av covid-19 gjort att minst 9,3 miljoner människor nu riskerar att lida brist på mat, skriver FN:s livsmedelsprogram, det är en ökning med nästan 1,5 miljoner människor bara det senaste halvåret.

Libanon som har störst andel flyktingar i hela världen, går just nu igenom den värsta ekonomiska krisen på decennier.