Innebär DNA-släktforskningen slutet för olösta brott?

40 min
Peter Sjölund som hjälpte polisen att lösa dubbelmordet i Linköping förklarar hur man blir en riktigt duktig DNA-släktforskare. Men vilka begränsningar har tekniken?

Släktforskning och grova brott

I förra veckan häktades en 37-årig man på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet i Linköping 2004. Det här är första gången i Sverige som en misstänkt har hittats med hjälp av släktforskares DNA-register. Många har varit entusiastiska och menat att den här tekniken kommer att förändra polisens arbete i grunden. Är DNA-släktforskning svaret på allt när det handlar om att lösa grova brott? Gäst: Peter Sjölund, släktforskningsexpert.

Norrmännen + Gotland = sant?

Sverige är fortsatt stängt för norrmän om de inte vill sitta i tio dagars karantän när de kommer hem. Men det finns ett undantag nämligen Gotland. Norges statsminister menar nämligen att smittspridningen på ön är under kontroll. Hur togs beskedet emot i Norge och är det just till Gotland resesugna norrmän vill åka? Gäst: Torild Moland, redaktör för norska magasinet Reiselyst.

Kinakrogskonst

Och så har vi bjudit in konstnären Lap-See Lam för att prata om hennes VR-video Phantom Banquet som skildrar en ruinlik och drömsk kinarestaurang i Sverige. Vad är det som riskerar att gå förlorat om ingen berättar kinakrogarnas historia?

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Jakob Runevad Kjellmer