Frikyrkornas utbredning i Latinamerika

45 min
I veckans Människor och tro ska vi prata om hur frikyrkornas utbredning påverkat samhället, människorna och politiken och vad innebär för urbefolkning som i allt högre grad väljer pingströrelsen?

Latinamerika är en kontinent där katolicismen länge har varit det dominerande trossamfundet men på senare tid har den utmanats på riktigt av otaliga frikyrkor som hela tiden växer fram. En av dessa nya kyrkorna är pingströrelsen som i Brasilien grundades av två svenskar 1911 och  som i dag har omkring 20 miljoner medlemmar.

 I majoriteten av fallen är frikyrkorna mer konservativa i sin retorik än den katolska och med sin nyvunna makt över människorna har frikyrkorna även börjat påverka politiken. Ett exempel är Brasiliens president Bolsonaro som sökte och fick stöd av de s.k pentekostala rörelsen som pingstkyrkorna också kallas.

Till vår hjälp har vi svenska pingströrelsen ledare Daniel Alm och Sverige Radios Latinamerika korrespondent Lotten Collin. Vår reporter tar oss också  med på en pingstkyrkomässa i Brasilien.

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.43
    Pregador Luo - Pai Nosso (Venha O Teu Reino)
    Album: Governe!
    Bolag: Digital Distribution Trinidad and Tobago