Shima Niavarani

68 min
Mångbegåvad skådespelare som gjort över 50 teater-, film-, tv- och radioproduktioner. Om minuterna före entré och att förlora sin livshistoria med dem som dör.

När scenskräcken slår till

 - Jag är 21 år och har vid den tiden inte sett nån som mig själv lira på scen i en klassisk teateruppsättning på en stor svensk teaterscen förut, säger skådespelaren och artisten Shima Niavarani i sitt Sommar.

 - Alltså jag har inte sett en utomeuropeiskt född skådespelerska stå på scen och spela något som inte handlar om att hon är där för att spela sin egen sociala identitet.

Det här är 14 år sedan. Nu sänder Shima Niavarani direkt från Radiohuset med musiker i studion och hon berättar målande om scenskräcken och hur den kan slå till.

- Jag har en kaskadkräks som tycks gå i slowmotion medan jag hör arrangören för festivalen, där min soloshow är utvald, i högtalarna. Han presenterar min föreställning genom att läsa upp hyllningscitat inför att jag nu ska stå och framföra den. Och jag hör detta medan jag är tre trappor upp i byggnaden på knä böjd över en toalett, fast jag borde stå beredd för att gå ut på scen.

I programmet berättar Shima också om hur vi anpassar oss till gruppen trots att vi vet att den har fel och hon tar oss med till uppväxten i Upplands Väsby.

- Vi var två syskon som flyttat runt väldigt mycket, rört oss från en kontinent till en annan, flyttat, flyttat igen, flyttat, flyttat igen och nu isolerat oss bland högar av VHS-filmer i total verklighetsflykt. Shima och hennes storebror börjar att göra actionfilmer.

Hon berättar om vikten av berättelse. Hennes mormor kan berätta allt, hennes generations historia. Och mormor lär Shima väldigt många tips och knep. För det är ju bara allmänt folkvett att veta att det är lösningen på precis alla ens problem att man ska lägga en saffransklubba i sitt té.

Om Shima Niavarani

Skådespelare, dramatiker, artist, 34 år. Född i Teheran, uppväxt i Örnsköldsvik och Upplands Väsby. Bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2012.

Har under våren spelat Lily i relationskomedin Sjölyckan i TV4 och Molly i musikalfilmen En del av mitt hjärta.

Slog igenom stort som 19-åring med den egna hyllade föreställningen Autodidakt i enmansakt som turnerade landet runt. Har gjort solomusikalen Shima Niavarani är en Übermensch som filmades från Dramaten för SVT.

Gjort över 50 teater-, film-, tv- och radioproduktioner. Guldbaggenominerades för rollen i filmen She’s wild again tonight och vann Årets Humorprestation för rollen i Bullets over Broadway på Göta Lejon. Lett QX-galan två år och gjort en show med Eddie Izzard i Globen.


Mitt Sommar handlar om dom hisnande minuterna innan entré när jag inser att jag inte kan stå på scen igen, att förlora sin livshistoria med dom som dör ifrån en, men att kapsla in alla sina minnen i en rubinring vid en dödsbädd.
Om berättelserna som ger oss starka känslor, men ljuger för oss. Det jag vigt mitt liv åt: storytelling.


Producent: Karin af Klintberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.08
  Shima Niavarani, Patrik Kolar, Hanna Ekström, Anna Dager - Smells like teen spirit
  Kompositör: Chris Novoselic, David Grohl, Kurt Cobain
 • 13.21
  Tears For Fears, Neil Taylor - Everybody Wants To Rule The World
  Album: Songs From The Big Chair
  Kompositör: Chris Hughes, Roland Orzabal, Ian Stanley
  Bolag: Mercury
 • 13.34
  Floyd Cramer - Dallas
  Tv Theme Song Library
  Etikett: R.B. Puddin
 • 13.43
  John (6) Williams - Jurassic Park
  Album: Jurassic Park
  Kompositör: John (6) Williams
  Bolag: Mca Records
 • 13.52
  Lauryn Hill - I Get Out
  Album: Lauryn Hill Unplugged
  Kompositör: Lauryn Hill
  Bolag: Columbia
 • 13.59
  Shima - Like A Stranger
  Kompositör: Shima Niavarani
  Bolag: Heroshima Records
 • 14.19
  Shima Niavarani, Patrik Kolar, Hanna Ekström, Anna Dager - Shaneh
  Kompositör: Trad
 • 14.22
  Depeche Mode - Enjoy The Silence
  Album: The Singles 86-98
  Kompositör: Martin Gore
  Bolag: Mute
 • 14.28
  Romped Out Pleighboi - Still the Champ
  Album: Still the Champ
  Bolag: 804906 Records DK