Anders Tegnell

53 min
Sveriges mest välkända röst om coronavirusets spridning och dödlighet. Är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten sedan 2013 och har uppmärksammats internationellt för den svenska modellen, som bygger på rekommendationer och eget ansvar.

Plötsligt stod Sverige ensamt

- När jag ser tillbaka på dom här fyra månaderna är det svårt att tro att så mycket kunnat hända på så kort tid. Vi har en ny sjukdom som verkligen utmanat vårt sjukvårdssystem och som visat på brister i vår äldrevård, och dessutom har Sveriges hantering skapat rubriker över hela världen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i sitt Sommar.

Programmet startar i ett öppet Europa, i Spanien, där Anders Tegnell får det första meddelandet om ett nytt virus från Kina. Han berättar att han inte blev orolig först:

- Men så annorlunda det blev, så mycket värre än någon kunde anat. Nu har vi en förfärlig situation med tusentals döda i Sverige, hundratusentals döda i världen runt om oss.

- Många av oss har haft nära och kära som varit allvarligt sjuka och som kommer att  behöva lång tid på sig att återhämta sig. Jag har själv bekanta som legat på intensivvården och varit nära att gå bort i covid 19. Och pandemin är inte över.

I mitten av mars hamnar Sverige i det man kallar allmän smittspridning. Man börjar arbeta efter en klassisk pandemibekämpningsmodell som Anders Tegnell diskuterat med internationella kollegor de senaste 20 åren. Han trodde att flertalet EU-länder var på väg att fatta samma beslut. Men land efter land stängde sina gränser och stängde ner sina samhällen totalt. Plötsligt levde vi i en ny värld. I Sverige höll vi kvar vid det klassiska, att successivt sätta in åtgärder och följa upp effekterna för att anpassa dem så att smittan inte slog ut sjukvård och andra samhällsfunktioner.

Och Sverige stod ganska ensamt kvar, säger Anders Tegnell i programmet. Han resonerar kring varför han tror att det blivit så olika i de nordiska länderna och varför nedstängning haft olika effekt i olika länder. Och han slår fast att det stora misslyckandet i Sverige är att så många avlidit, speciellt på boenden för äldre.

- Vi  ska jämföra, utvärdera och lära men att dra säkra slutsatser redan nu kan leda till många felaktiga svar.

 Han berättar också om sina erfarenheter av ebolautbrottet i Zaire 1995, där han lärde sig att man aldrig kan begränsa en pandemi utan att ha med sig befolkningen. Och om hur han i Laos lärde sig vikten av ett medvetet och långsiktigt folkhälsoarbete.

Om Anders Tegnell

Infektionsläkare och statsepidemiolog, 64 år. Född i Uppsala, bosatt i Vreta kloster utanför Linköping. Debuterar som Sommarvärd.

Var under svininfluensan 2009 chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen och en av initiativtagarna till massvaccinering.

Arbetade i dåvarande Zaire vid ebola-utbrottet 1995. Ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien, inträdestalade om hur pandemier påverkar samhället.
Bodde som barn i Etiopien. Kopplar av med trädgårdsarbete och tycker det är roligt att reparera saker.

Jag ska prata om hur Sveriges unika vägval i bekämpandet av Covid-19 gjorde att jag på några månader gick från att vara en anonym statstjänsteman till en av världens mest kända statsepidemiologer.


Producent: Mattias Österlund

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.00
  Radiosymfonikerna - Sommar Sommar Sommar Sommar
  Kompositör: Sten Carlberg
 • 13.03
  Fleetwood Mac - Everywhere
  Album: Tango In The Night
  Kompositör: Christine Mcvie
  Bolag: Warner Bros
 • 13.12
  Leon Bridges - Coming Home
  Kompositör: Joshua Block, Leon Bridges, Austin Jenkins, Chris Vivion
  Bolag: Lisasawyer63 Inc
 • 13.21
  Joni Mitchell - Big Yellow Taxi
  Album: Ladies Of The Canyon
  Kompositör: Joni Mitchell
  Bolag: Reprise
 • 13.28
  Filous, Klei - Bicycle
  Kompositör: Sebastian Oldofredi, Florence Arman, Sebastian Arman
  Bolag: Ultra Records
 • 13.37
  The Beatles - Eleanor Rigby
  Album: Revolver
  Kompositör: John Lennon, Paul Mccartney
  Bolag: Parlophone
 • 13.44
  Supertramp - The Logical Song
  Album: Breakfast In America
  Kompositör: Rick Davies, Roger Hodgson
  Bolag: A & M
 • 13.53
  Elton John - Tiny Dancer
  Album: Madman Across The Water
  Kompositör: Elton John
  Bolag: Island Records
 • 14.03
  Aster Aweke - Checheho
  Album: Checheho
  Kompositör: Okänd
  Bolag: Kabu Records
 • 14.12
  Stålfarfar, Helena Sköld, Birger Sköld - Säg Mig Du Lilla Fågel
  Kompositör: Christoph Willibald Gluck
  Bolag: Falk
 • 14.17
  Damien Jurado - Ohio (Filous Remix)
  Kompositör: Damien Jurado
  Bolag: Sony Music
 • 14.22
  The Medics - We Are Not Alone
  Kompositör: The Medics
  Bolag: Pias Pias Recordings
 • 14.25
  Radiosymfonikerna - Sommar Sommar Sommar Sommar
  Kompositör: Sten Carlberg