Staffan de Mistura

69 min
Diplomat och välkänd svensk-italiensk fredsmäklare med uppdrag att försöka mäkla fred i Syrien. Om möten med människor och händelser som satt avtryck i världspolitiken.

En doktor för länder

- Det var vid gröna linjen, gränsen som delar Cypern i två delar. En liten pojke hade gått över gränsen. Han var åtta, nio år. Han spelade fotboll med sina vänner. Jag hörde ett litet ljud: POFF. Toppdiplomaten Staffan de Mistura berättar i sitt Sommar att han var 19 år när han bevittnade den här händelsen som kom att förändra hans liv för alltid.

- Efter Cypern bestämde jag mig. Jag ville stoppa att barn dödas av en sniper, en prickskytt. Jag ville använda min ilska, på ett konstruktivt sätt. Försöka hitta fredliga lösningar. Jag ville bli en doktor för länder.

Staffan de Mistura berättar om möten med olika världsledare. Han tar oss med till ett toppmöte om Syrien strax innan han slutade som FN:s speciella sändebud där, 2018:

- Jag landar i Istanbul och åker till det vackra palatset med utsikt över Bosporen. Jag får vänta en stund innan jag släpps in. Mötet hålls i en salong utan fönster. Det är bara några personer i rummet, fyra små delegationer, samlade runt fyra bord. Erdogan, Putin, Merkel och Macron.

Staffan de Mistura berättar att Putin vänder sig till honom och säger: ”Jag vet VARFÖR ni är så otålig. Det är för att ni gifte er för tre månader sedan. I Sverige. Och en FÖRÄLSKAD man…är en otålig man”.

- Putin observerar mig. Det här är en effektiv taktik. Man tar reda på så mycket man kan om sin motpart. Och använder det för att få honom ur balans. Staffan de Mistura berättar att Merkel säger ”Gratulerar!” och Macron säger: ”Fantastiskt! Kärlek i den här åldern!” 

- Genom att flytta fokus, och prata om mitt privatliv…så försöker Putin undergräva mina argument, säger Staffan de Mistura som i programmet berättar hur han vände det till sin fördel.

Om Staffan de Mistura

Diplomat, 73 år. Född i Stockholm, uppväxt i Italien, bosatt i Bryssel. Debuterar som Sommarvärd.

Har arbetat drygt 40 år inom FN och medlat i ett 20-tal konflikthärdar världen runt, som exempelvis Afghanistan, Irak, Somalia och Sudan. Senast med det svåra uppdraget att försöka mäkla fred i Syrien, som FN:s särskilda sändebud fram till 2018. Talar sju språk, bland annat arabiska.

Varit biträdande utrikesminister i Italien, ordförande i Europeiska fredsinstitutet, generaldirektör för Världsnaturfonden i Italien och intendent på Villa San Michele på Capri.

Utnämndes till Årets svensk i världen 2016.

Jag vill ta med lyssnarna på en resa till verkliga händelser som satt avtryck i världspolitiken de senaste 40 åren. Till möten med världsledare som Putin, med helgon som Moder Teresa och EU-ledare som Merkel och Macron. Och möten med vanliga och speciella människor som gjort skillnad för andra.


Producent: Ginna Lindberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.00
  Radiosymfonikerna - Sommar Sommar Sommar Sommar
  Kompositör: Sten Carlberg
 • 13.07
  Dionne Warwick - What The World Needs Now Is Love
  Kompositör: Burt Bacharach
  Bolag: Warner Music
 • 13.18
  Tracy Chapman - Stand By Me (Live From The Late Show With David Letterman)
  Kompositör: Ben E King, Elmo Glick
  Bolag: Elektra
 • 13.23
  Aretha Franklin - I Say A Little Prayer
  Album: The Look Of Love - The Burt Bacharach Collection
  Kompositör: Burt Bacharach
  Bolag: Warner Bros
 • 13.34
  Antonio Vivaldi - Konsert För Violin & Stråkorkester Med Bc Op 8: 1 E-dur
  Tasmin Little, Bbc Symphony Orchestra (London), David Wright
  A Violin For All Seasons
  Etikett: Chandos
 • 13.41
  Queen - We Are The Champions
  Album: News Of The World
  Kompositör: Freddie Mercury
  Bolag: Island Records
 • 13.49
  Francoise Hardy - L'amitie
  Album: The Vogue Years
  Kompositör: Gérard Bourgeois
  Bolag: Camden
 • 14.01
  Ala.Ni - Roses And Wine
  Kompositör: Alani Gibbon
  Bolag: No Format
 • 14.10
  John Lennon - Imagine
  Album: Imagine
  Kompositör: John Lennon
  Bolag: Emi
 • 14.24
  Louis Armstrong, Tommy Goodman - What A Wonderful World
  Album: The Very Best Of Louis Armstrong
  Kompositör: George Douglas, George David Weiss
  Bolag: Universal Music