Robin Söderling

67 min
Rankades som världens fjärde bästa tennisspelare. Om hur en stark drivkraft kan bli både framgång och förbannelse. Och vad som hända när man aldrig ger upp.

Dyrköpta erfarenheter

- Jag var odödlig. Agerade som jag var ostoppbar. Skulle till och med hinna bli den första att slå Nadal på centercourtens röda grus i Franska Öppna innan året var över och allt sen skulle förändras. Det säger Robin Söderling, f.d. professionell tennisspelare, i sitt Sommar.

Året är 2009 men när han året därpå ställs mot Nadal igen i final i Franska Öppna Mästerskapen hade något hänt.
- Jag var inte längre det jagande lejonet, jag kände mig mer som ett jagat byte. Innan finalen mot Nadal ville jag fly. Försvinna.

Han berättar när han på sensommaren 2011 är i New York och ska spela U.S Open.

- Jag gråter. Jag kan inte sluta gråta. Jag har ingenting kvar. Varje gång det tagit emot med tennisen – ända sen jag var barn – har receptet varit det samma oavsett om det handlat om fysisk smärta, feber eller nervositet. Allt har gått att bota genom att trycka på lite till. Träna lite hårdare eller fokusera lite mer, men nu finns inga krafter kvar att ta av.

Robin Söderling får ett läkarintyg att han inte kan spela. Då vet han inte att han redan tidigare på sommaren i Båstad gjort sin sista professionella tennismatch. I Båstad hade han vunnit finalen överlägset men efter prisutdelningen vill han bara köra hem.

- Jag är tyst, jag kan inte prata. Förlorar kontakten med mig själv. Tappar synen. Lyckas svänga av vägen och stannar bilen. Sen faller jag. Ner i en bottenlös svart avgrund utan syre, berättar Robin Söderling.

I programmet säger han. 

- Min talang och vilja var både en gåva och en förbannelse. Det liv jag gjorde allt för att få leva tog långsamt livet av mig.

Robin Söderling berättar också om sin uppväxt i Tibro, hur han började spela när han var fyra år och hur svårt han hade för att förlora en match.

I slutet säger han:

- Vad jag än sitter här och säger så tror jag nog ändå att jag hade gjort allt likadant igen från det att jag var tio. Däremot hoppas jag att mina dyrt införskaffade erfarenheter kan hjälpa dem som cyklar till träningen idag. Träna och förbered dig även för den mentala stressen. Det är vad du gör när du inte idrottar som kommer att vara avgörande för din idrott.

Om Robin Söderling

F.d. professionell tennisspelare, 35 år. 
Född i Tibro, bosatt i Danderyd. Debuterar som Sommarvärd.

Robin Söderling är f.d. professionell tennisspelare och blev förbundskapten för svenska Davis Cup-laget i december förra året.

Spelade final i Franska öppna mästerskapen 2009 och 2010. Har slagit Roger Federer och Rafael Nadal samt vunnit tio ATP-titlar i singel. Vann Swedish Open 2011 i Båstad och det blev hans sista professionella tennismatch. Drabbades av körtelfeber och meddelade 2015 att karriären var över.

Bodde under karriären i Monaco och driver eget företag.

Jag har sen barnsben haft en stark drivkraft som gav mig framgång, men som också blev min förbannelse. Mitt program ska handla om vad som kan hända när man aldrig ger upp.


Producent: Henrik Johnsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.00
  Radiosymfonikerna - Sommar sommar sommar sommar
  Kompositör: Sten Carlberg
 • 13.02
  The Creeps - Smash
  Album: Blue Tomato
  Kompositör: Robert Jelinek
  Bolag: Wea
 • 13.12
  Alicia Keys - Underdog
  Kompositör: Alicia Keys, Amy Wadge, Ed Sheeran, Foy Vance, Johnny Mcdaid, Johnny Coffer
  Bolag: Rca
 • 13.19
  Ison & Fille - Länge Leve Vi
  Album: Länge Leve Vi
  Kompositör: Lorentz Alexander, Madi Banja, Ison Glasgow, Vittorio Grasso, Felipe Leiva-Wenger
  Bolag: Hemmalaget
 • 13.30
  Gerry Cinnamon - War Song Soldier
  Kompositör: Gerard Crosbie
  Bolag: Little Runaway Records
 • 13.42
  Frank Sinatra - Cycles
  Album: Cycles
  Kompositör: Gayle Caldwell
  Bolag: Universal Music
 • 13.51
  Johnossi, Per Björling - Dead End
  Album: Mavericks
  Kompositör: John Engelbert
  Bolag: V2
 • 14.03
  Kent - Hjärta
  Album: Röd
  Kompositör: Joakim Berg, Martin Sköld
  Bolag: Rca
 • 14.16
  Sam Fender - Play God
  Kompositör: Sam Fender
  Bolag: Universal Music
 • 14.25
  Radiosymfonikerna - Sommar sommar sommar sommar
  Kompositör: Sten Carlberg