Feminismen och skallformen: Caroline Kernen, ungkorrespondent

2:46 min
Utrikeskrönika 27 maj 2020.

Stockholm, onsdag.

Min kompis har precis fått barn, bebisen är några månader nu.

Han levererar tydligen inte riktigt när det kommer till saker som barn ska träna sig på vid det här laget. Bebisen hatar att ligga på mage, och min kompis fick skäll på BVC angående det för ett tag sen.

– Det är ju viktigt att han blir tillräckligt stark i nackmusklerna och så, förklarade min kompis.

Vi andra lugnande.

– Du behöver nog inte oroa dig. Hur många vuxna ser du som inte orkar hålla uppe sitt huvud för att deras föräldrar inte la dem på mage?

– Det kan ju också ha med skallformen att göra och symmetrin, säger kompisen.

Vi undrade en stund om det är så att barnmorskorna på BVC faktiskt bryr sig om symmetrin och huvudformen på den här lille killen.

Estetiskt alltså, om det är viktigt?

För ett par veckor sen dök jag ner i en värld där det här spelar riktigt stor roll, incelvärlden. Forum på nätet där män som lever i ofrivilligt celibat samlas och delar en världsbild av att utseende avgör allt, att det är det enda kvinnor bryr sig om. Där finns en skala från ett till tio, precisa instruktioner för vad som avgör om du till exempel är en fyra eller en sexa.

Det är väldigt viktigt hur skallformen ser ut.

Hur dina ögon lutar och hur bred käke du har avgör hur manlig du ser ut. Är du snygg så lyckas du i livet, om inte så är du dömd till misslyckande, enligt de här männen.

På forumen finns olika tricks och övningar. Lägg upp en bild på dig själv och någon annan kille som redigerar snabbt om bilden för att visa hur mycket snyggare du hade blivit om du hade gjort ett käkimplantat.

Här finns instruktioner på hur du kan tugga tuggummi konstant i en månad för att få bredare käkar, eller hur du ska hänga tyngder i könet för att successivt förlänga det.

Jag behöver inte spendera många minuter här på forumen för att själv börja fundera över min skallform och det är lätt att förstå att det är snabbt blir en verklighet.

Jag tycker att det påminner lite om hur tjejer alltid har tipsat eller hetsat varandra om hur man till exempel ska bli smal snabbt med skillnaden då att det kanske inte lett till så många våldsdåd.

Incels är nämligen en grupp eller en subkultur som säkerhetstjänster över världen börjat få upp ögonen för mer på senare tid. Det på grund av att det skett flera attacker där gärningsmannen haft kopplingar till incelforum.

Senast förra veckan så gick den kanadensiska polisen ut med att en kille misstänks för terrorism, efter en knivattack där man fått veta att han inspirerats av incelkulturen.

Många av dem delar bilden att jämställdhet och feminism är boven som gör att deras liv inte blivit som de tänkt, och i värsta fall leder det till att de ska ge sig ut och hämnas.

Hämnas feminismen och skallformen.