Premiärministerns krig mot media: Filip Kotsambouikidis, Östeuropakorrespondent

3:09 min
Utrikeskrönika 29 maj 2020.

Stockholm, fredag.

Flera världsledare har gjort konflikter med media till sin grej. Men få tar nog striden på ett så utstuderat och utdraget sätt som Sloveniens premiärminister Janez Jansa.

Jansa, som i mars installerades som premiärminister i Slovenien för tredje gången, har en lång historik av bråk med medier i allmänhet, och vissa reportrar i synnerhet.

I något slags essä, eller möjligen pamflett, publicerade Janez Jansa nyligen sina inte särskilt höga tankar om de slovenska medierna på regeringens egen webbplats.

Under rubriken “Kriget med media” gör den slovenske premiärministern upp med en institution som han menar är ömfotad. Mediehus som beskriver kritik mot sitt arbete som en attack mot det fria ordet är inte värda namnet, skriver han, medierna är likriktade och intoleranta, och har kopplingar till den så kallade djupa staten.

Public service-kanalen RTV Slovenija pekas ut som särskilt usel.

Kanske är det den utdragna rättsprocessen som involverar Janez Jansa och två kvinnliga reportrar från RTV Slovenija som bidrar till premiärministerns aversion mot just det public service-bolaget. 2016 förnedrade Jansa två av kanalens kvinnliga reportrar när han twittrade att de erbjöd sina tjänster på nätbordeller, den ena för 30 och den andra för 35 euro.

De båda journalisterna stämde Jansa för ärekränkning. Premiärministern friades till sist i Högsta domstolen i det ena fallet, men reportern har sagt att hon ska ta det vidare till konstitutionsdomstolen.

Under coronapandemin har Jansa även attackerat en undersökande reporter som ifrågasatt delar av den slovenska regeringens krisåtgärder.

Ett officiellt regeringskonto spred vidare ett påstående om att den här journalisten var en förrymd psykpatient, och han led av den fram tills nu okända sjukdomen covid-marx/lenin, det vill säga att journalisten hade vänsteråsikter och att det bör klassas som en diagnos.

Och det här tonläget från den slovenska regeringen tycks ha fått ringa på vattnet, pressfrihetsinstitutet IPI, Reportrar utan gränser och andra har varnat för att sedan Jansa kom till makten har man sett en våg av förolämpningar och smutskastningskampanjer mot oberoende journalister.

Janez Jansa har en nära allierad i Ungerns premiärminister Viktor Orbán, och det finns flera likheter mellan dom, båda började sina karriärer som liberaler efter kommunismens fall men har sedan dess gjort en resa i nationalistisk och invandringskritisk riktning.

Orbán tycks mer mån om sin gentlemannaimage och undviker konfrontation med kritiska medier. I stället har han byggt ett stort och lojalt nätverk av medieoligarker runt sig själv som gör jobbet åt honom. Och pengar från de här oligarkerna strömmar nu även in i Slovenien för att finansiera medier grundande av Janez Jansas eget parti.

Ytterligare understöd till den slovenska premiärministerns mediekrig.