Lasses liv vändes upp och ned av sonens CP-skada

30 min
När Lasse blev pappa bytte han storstad och krogliv mot att vara förälder till ett barn med en svår CP-skada. En verklighet han inte alls var beredd på när sonen föddes.

Lasses son Marcus är 22 år och har en grav CP-skada. Han tar sig fram med en permobil som han styr med huvudet, och behöver tillgång till vård dygnet runt. Det gör att han fortfarande bor hemma i föräldrarnas villa utanför Luleå.

När Marcus föddes hade Lasse egentligen gett upp drömmen om att bli pappa. Han bodde i Stockholm, arbetade mycket och gillade att hänga på krogen. Men när han återförenades med sin tonårsflickvän Berit så vände livet.

Han flyttade hem till Luleå, och snart väntade de barn. Lasse var stolt och glad över att ha blivit pappa, men Marcus skada innebar också att hans förväntningar ställdes på ända. Första året övernattade den nya familjen 125 nätter i en vårdsal.

– Vi hade väl tänkt oss lite bäbislycka, som många andra har sin bäbislycka. Men jag tror att Marcus kom i rätt tid, till rätt kille, till rätt familj.

I dag driver Lasse det företag som anställer Marcus assistenter. Han lägger scheman, betalar ut lön och leder arbetet med sonens vård. Till nyblivna föräldrar till barn med funktionshinder ger han rådet att hålla huvudet kallt.

– Var inte rädd. Livet går vidare. Och vad du än har för barn, njut av din papparoll. Det finns säkert skitbra pappaböcker att läsa, men det är inte säkert att de passar varken dig eller ditt barn.

Ett program av Anton Bennebrant i serien Pappa på riktigt. Har du en berättelse om pappaskap som blev annorlunda än du tänkt dig?

Hör gärna av dig på pappa@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Torbjörn Ömalm - Hauta
  Kompositör: Torbjörn Ömalm
  Bolag: Saajon Musiikki
 • 11.06
  Olafur Arnalds - Brot
  Kompositör: Olafur Arnalds
  Bolag: Mercury Kx
 • 11.08
  Mogwai - Fat Man
  Kompositör: Mogwai
  Bolag: Rock Action Records
 • 11.30
  Mogwai - Fat Man
  Album: Atomic
  Bolag: Rock Action Records