Han är en av Sveriges kändaste skivomslagsdesigners

14 min
Över 27 000 följare på Facebook, men han har aldrig tidigare intervjuats i riksmedia.

Inne på Pär Olofssons kontor i Umeå samsas hans monstruösa skivomslagsbilder med actionfigurer och filmposters.

Runt 200 skivomslag har det hunnit bli under de 15 år som han varit igång. Och alldeles nyss blev han för fjärde gången anlitad av det amerikanska death metal-bandet Abysmal Dawn.

– Det är en fortsättning på förra skivans tematik, lite insektstema kan man säga. Det är en figur som håller på att kläckas ur en kokong, den är uppkopplad till människor och suger musten ur dem, säger Pär Olofsson.

Det är inte så ofta du gör omslag till annan typ av musik?

– Det är undantagsfall och det är helt okej med mig. Jag har svårt att se att dansband vill ha färgglada svamputväxter på en humanoid-monstergrej, säger Pär Olofsson och skrattar.

Han har över 27 000 följare på sin Facebook-sida och han blir kontaktad av nya intresserade band och skivbolag fem gånger i veckan i snitt.

På senare tid har han märkt ett skifte i vad banden vill ha på sina omslag.

– Nu ligger det lite grann i tidsandan att ha monster som äter upp städer eller människor som bor i städer. Någonting större än oss som vi inte har kontroll över, säger han och fortsätter:

– Generellt var dödsmetall mer fokuserat på död och förintelse och våld i allmänhet. Det känns som att det blivit lite mer politiskt nu. Det är till och med band som skriver att vi måste lugna ner oss och ta hand om planeten.