"Bridget Jones dagbok" – en modern Jane Austen med viktnoja

9:46 min
"Bridget Jones dagbok" har sålt i 15 miljoner exemplar och räknas också som ett pionjärverk i den lättsamt kvinnligt orienterade genre som även på svenska kallas "chic lit".

"Bridget Jones Dagbok" är en berättelse av journalisten och författaren Helen Fielding som uppstod i form av krönikor i tidningen "The Independent" 1995. Texterna blev så småningom en bok (1996) som också filmatiserades med Renée Zellweger i huvudrollen som antihjältinnan Bridget Jones. En ung kvinna 30+, bosatt i London och besatt av sin vikt, sitt alkoholintag och drömmen om sann kärlek.

Berättelsen är inspirerad av Jane Austens "Stolthet och fördom" och Bridget Jones drömprins heter Mark Darcy och är människorättsadvokat. I Austens bok heter han Mr Darcy (förnamn "Fitzwilliam") och gestaltas i BBC-serien från 1995 - "Pride and Prejudice" (1995) av Colin Firth, som även spelar hans namne i filmatiseringen av "Bridget Jones dagbok". Han är även med i film nummer två och tre.

I Klassikern har Nina Asarnoj fördjupat sig i "Bridget Jones dagbok", ett av den engelskspråkiga litteraturens 100 mest inflytelserika texter, enligt en lista sammanställd av BBC Arts 2019.

Musik som spelats i avsnittet

  • 02.50
    Ttes Raides - Les Autres
    Album: Banco
    Bolag: Warner Music