Varför har jag så svårt att be om hjälp?

28 min
Funks programledare Catrine Lundell söker svar på varför hon alltid har velat klara sig själv till varje pris. Och Anna Bergholtz berättar om när hon förlorade synen.

Ända sen Catrine var liten har hon hatat att be om hjälp. Det har ibland gått så långt att hon råkat skada sig själv för att hon envisats med att göra saker som hennes kropp egentligen inte orkar.

Nu ringer Catrine upp psykologen Anna Österåker för att lära sig mer om de psykologsiska mekanismerna bakom det här. Går att öva sig på att be om hjälp?

I det här avsnittet får vi också höra Catrines programledarkollega Anna Bergholtz berätta om när hon var 23 år och förlorade synen. Till att börja ville Anna klara sig själv och tackade nej till rehabilitering. Det beslutet ledde till flera livsfarliga situationer i vardagen och slutade med en utmattningsdepression.

Hör också historikern Lars Trädgårdh som menar att oberoende är en av det svenska samhällets mest grundläggande värderingar.

Programledare är Catrine Lundell och Anna Bergholtz.

Avsnittet är producerat av Moa Larsson. Reporter: Laura Wihlborg och Jenny Bergman. Programmet gjordes av produktionsbolaget Ljudbang.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.31
  Menahan Street Band - The Traitor
  Album: Make The Road By Walking
  Bolag: Daptone Records
 • 14.43
  Marcus Bagala - You Don't Have to Live Like a Refugee
  Album: Material
  Bolag: Marcus Bagalà
 • 14.54
  Daniel Hart - Floating Hands
  Album: Music from S-Town
  Bolag: Daniel Hart
 • 14.57
  The Souljazz Orchestra - Kingdom Come
  Album: Inner Fire
  Bolag: Strut
 • 14.58
  Earth, Wind & Fire - September
  Album: Ultimate Earth Wind & Fire
  Bolag: SBME Strategic Marketing Group