Hur kan vi hålla kvar den låga smittspridningen?

20 min
I Sverige minskar spridningen av coronaviruset kraftigt. Men vad händer till hösten? Vi pratar med statsepidemiolog Anders Tegnell och besöker trängseln på Gotlands uteserveringar.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är tillbaks efter semestern, och han möter nu en helt ny fas av pandemin.  Smittspridningen i hela landet går ned, vilket han tror kan bero på att vi är utomhus mycket, att en viss immunitet har skapats samt att vi alla ändå håller en hyfsad distans.

Nu finns ny vägledningen om smittspårning och Folkhälsomyndigheten säger att tester av asymptomatiska  personer i vissa sammanhang kan ske.

Tre olika scenarier inför hösten visar Folkhälsomyndigheten. Ett av scenarierna visar på fortsatt väldigt låg smittspridning, en annan på lokala utbrott, och en tredje på ökad smittspridning i höst men inte så hög som i våras.

I Vetenskapsradions nyhetsfördjupning om vad som kan göras för att behålla den nya låga nivån av smittspridning i Sverige.

Huvudgäst är Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.

Medverkar gör även Helena Palmgren,Smittskyddsläkare i region Uppland, Signar Mäkitalo,smittskyddsläkare i region Sörmland, Sven Montelius,smittskyddsläkare i region Gotland, Nicki Sandberg, Andre och Matilde Jennesved, krogbesökare i Visby,  Anders Roth,restauranganställd i Visby.