Vilda bin i skånska Kåseberga och vida fjäll i norska Lierne

96 min
Vi sänder från rikets sydösthörn, där vilda bin och och sandälskande växter får tillbaka sin plats i solen. Och så vandrar vi i en okänd norsk pärla, Lierne nasjonalpark, bland snösparvar och fjällvioler. Programledare är Mats Ottosson.

Sandmarker och deras spännande invånare har varit ett tema de senaste programmen. Nu kröner vi det med en sändning från Kåsebergaåsen i Skåne där fältreporter Jonatan Martinsson möter sandälskande solitärbin tillsammans med biexperten Göran Holmström, och faller på knä för sandstäppens flora tillsammans med Gabrielle Rosquist från Länsstyrelsen, som jobbar med projekt som ska hjälpa dessa arter att få tillbaka sina sandiga älsklingsmiljöer.

Betydligt längre norrut, i höjd med norra Jämtland fast på andra sidan riksgränsen, ligger Lierne nasjonalpark. Vi följer med Lena Näslund när hon vandrar där tillsammans med fjällrävarna Mats Ericsson, Tom Arnbom och Tore Solstad. Även här falls det på knä för växter, fast helt andra sådana än i Skåne. Snösparvar och fjällabbar förgyller vandringen och Tores Solstad berättar om ett dramatiskt möte mellan en kungsörn och en björnunge.

Vi besöker även en annan norsk fjällpärla: glaciären Svartisen. Fågelexperten Susanne Åkesson tar sig an en fråga om ormvråkar och trafikbuller från timmerbilschauffören Gustaf Linder. Och så ska vi prata mer om ålar i brunnar, ett ämne som väckte känslor efter förra veckans program.

Det finns också en koppling mellan ålar och veckans kråkvinkel, där Jenny Berntson Djurvall berättar om att historien om en fisks liv finns skriven ... i dess öra.

Programledare är Mats Ottosson.