Midsommarrepris: Så har medierna bevakat och påverkats av coronakrisen

35 min
Vi repriserar en samling reportage från våren om hur medier hanterat och bevakat coronakrisen. Om bland annat etiska dilemman, specialreportrarnas roll och pandemins effekter på TV-utbudet.

Etiska dilemman när SVT visade bilder inifrån intensivvårdsavdelning
Hur skildrar man Coronakrisen utan att det bara blir ansiktslösa siffror av hela katastrofen? För journalister som jobbar med TV är svaret på den frågan ganska enkelt. Det handlar om att få bilder. Bilder som berör och väcker känslor. Men hur gör man det utan att gå för nära? Repris från april. 

Om specialreportrarnas roll under coronabevakningen
I vanliga fall kan artiklar och reportage  av medicin- och vetenskapsreportar leva i skymundan. Det är alltid något annat som är i fokus. Men dessa dagar, veckor och månader har allt ljus riktas mot ett virus. På vissa redaktioner har de idag mer makt än redaktörer. Det är medicinreportrar som bedömer vad som ska publiceras eller inte. Men på andra redaktioner finns de inte längre kvar. Repris från mars.

Corona-viruset sätter käppar i hjulet för TV-fabriken
Just nu är det, i vanliga fall, högsäsong för TV-inspelningar i Sverige. Inspelningar av program som sen visas på hösten och under vintern och till och med nästa år. Så vad är det för TV-vinter som väntar? Vad kommer kanalerna sända när man inte lyckas spela in det material man behöver till senare på året? Repris från maj.

Vad händer när pandemin man rapporterar om blir verklighet på egna redaktionen?
Tomas Oneborg var fotograf på Svenska Dagbladet och  kallades den siste riktige pressfotografen. I 34 år jobbade han på Svenska Dagbladet. Han dog i sviterna av covid-19 i slutet av mars, 62 år gammal. Vilka risker tog han på jobbet? Kunde Svenska Dagbladet ha gjort någonting annorlunda? Och hur påverkade dödsfallet tidningens säkerhetsrutiner? Repris från april.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  田村ゆかり - Shadow
  Album: Temptation
 • 11.05
  Portico Quartet - Knee-Deep In The North Sea
  Album: Knee-Deep In The North Sea
  Kompositör: Portico Quartet
  Bolag: Realworld
 • 11.29
  Nicholas Britell - Bell And Pizzicato Fantasia
  Kompositör: Nicholas Britell
  Bolag: Editions Milan Music