Efter tidens slut - experimentell kammarmusik av Johan Ullén och Jonas Söderman Bohlin

Här finns inget ljud
Med hjälp av texter av Lotta Erikson och forskarintervjuer av Lena Nordlund har tonsättarna Johan Ullén och Jonas Söderman Bohlin skapat en alldeles särskild konsertkväll. Temat är inget mindre än det svåraste av alla: döden. Vad händer när vi dör? Vad kan den moderna vetenskapen berätta för oss om döden? Med text och musik utforskar detta kreativa gäng - tillsammans med klarinettisten Kristian Möller, violinisten Jonas Lindgård och cellisten Kati Raitinen - frågor som dessa. Bered er på en spännande kväll med konsten som fackla genom mörkret. Därefter får vi höra en konsert med Svenska Kammarorkestern som spelar musik av Hans Abrahamsen och Johannes Brahms.

Vetenskapsradions Vetandets värld sänder två program som kan sägas vara en del i det projekt som resulterat i verket ”Efter tidens slut”. I det första Vetandets värld-programmet hör vi forskare berätta om vad de vet om det som händer i dödsögonblicket. I det andra programmet hör vi nobelpristagaren Arvid Carlsson i samma ämne.

Lyssna i P1 onsdag 13 februari 12:10 med repris 23:07 samt torsdag 14 februari 12:10 med repris 23:07. Klicka här för att komma till Vetandets världs hemsida:

19:03-22:00 P2 Live
1. ”Efter tidens slut”
En kammarmusikkväll nedsänkt i mörker. Komponerad av Jonas S. Bohlin, Johan Ullén och radioproducenten Lotta Erikson. Medverkande: Kristian Möller klarinett, Jonas Lindgård violin, Kati Raitinen, cello, Johan Ullén, tonsättare och pianist, Jonas Söderman Bohlin, tonsättare, Lotta Erikson, recitatör samt Lena Nordlund, forskarintervjuer. Konsert 21/12 2012, Grünewaldsalen, Stockholms konserthus.
I. Tidens slut
Olivier Messiaen: ur Kvartett för tidens ände
II. Efter tidens slut
Söderman Bohlin: Clinical Colours 1
Söderman Bohlin/Ullén: Timeline
Ullén: Life and Death
Söderman Bohlin: Last Instinct
Söderman Bohlin Atavistic Mind
Söderman Bohlin: Clinical Colours 2
Ullén/Söderman Bohlin: Timeline Variation
Ullén: The illusion of duality I
Ullén: The illusion of duality II
Söderman Bohlin: Clinical Colours 1
Ullén: The absence of time

2. Konsert med Svenska Kammarorkestern  
Dirigent: André de Ridder. Solister: Baiba Skride, violin, Luma Skride, piano.
Hans Abrahamsen: Dubbelkonsert för violin och piano
Johannes Brahms: Serenad D-dur op 11

Från Stockholm konserthus hemsida:

I alla tider har människan gjort sig föreställningar om döden. Slutet som vi alla är så smärtsamt medvetna om. Vad kan den moderna vetenskapen berätta för oss om döden? Är så kallade nära döden-upplevelser något som hjärnan producerar i trancendenta tillstånd mellan medvetande och klinisk död?

I denna konsert belyser vi dessa frågor genom att låta några av de mest framstående hjärnforskarna i världen komma till tals inom sina expertisområden. Vad är medvetandet? Vad händer med det när vi dör? Hur ställer sig den moderna hjärnforskningen och neurologin till så kallade nära döden-upplevelser?

Instrumentariet är detsamma som i Messiaens Kvartett för tidens ände ur vilken ett fåtal satser kommer att framföras. Dessutom kommer musik inspirerad av de olika ämnen som beskrivs ovan framföras. Musik och text skapar en dynamik mellan det kliniskt vetenskapliga och det känslomässiga musikaliska.

De inspelade intervjuerna har gjorts av Lena Nordlund, journalist som arbetar vid Sveriges Radios Vetenskapsredaktion.

Kristian Möller
klarinett
Jonas Lindgård violin
Kati Raitinen cello
Tonsättare & pianist Johan Ullén
Recitatör & textförfattare Lotta Erikson
Tonsättare & projektledare Jonas Söderman Bohlin
Forskarintervjuer Lena Nordlund

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.08
  Jonas Lindgård Violin Kati Raitinen Cello, Johan Ullén Pianist, Kristian Möller Klarinett - Abîme Des Oiseaux Ur Kvartett Vid Tidens Ände
  Kompositör: Olivier Messien
 • 19.27
  Kristian Möller Klarinett, Jonas Lindgård Violin Kati Raitinen Cello, Johan Ullén Pianist - Efter Tidens Slut
  Kompositör: Johan Ullén, Jonas Söderman Bohlin
 • 20.45
  Baiba Skride Violin, Luma Skride Piano, Svenska Kammarorkestern, Dirigent André De Ridder - Dubbelkonsert För Violin Och Piano
  Kompositör: Hans Abrahamsen
 • 21.10
  Svenska Kammarorkestern, Dirigent André De Ridder - Serenad D-Dur Op 11
  Kompositör: Johannes Brahms