De gamla och havet

51 min
För Claes JB Löfgren, med 30 år som utrikesreporter på SVT, blir pensionen ett tvärstopp och en identitetskris. Men en långsegling med vännen PellePia ska åter ge honom en mening med livet. Eller?

Pensionering är en befrielse för en del, en fullständigt naturlig del av livet för andra men också ett ovälkommet tvärstopp på ett långt och intressant yrkesliv. För Claes JB Löfgren, under större delen av sitt yrkesliv utrikesreporter på Sveriges Television, utlöser den påtvingade pensionen en kris.

Men en långa resa med segelbåten Alma och hans gamle vän PellePia Hedberg, ett förverkligande av en dröm om att segla jorden runt som börjar för nästan 50 år sedan, ska visa att livet är mer än bara arbete,

Sökandet efter en mening med livet - efter decennier av rutiner och starka upplevelser i världens krigszoner - går över stormpiskade hav och karga kuster i Europas utkanter.

”De gamla och havet” är helt och hållet Claes JB Löfgrens egen mycket personliga berättelse. PellePia Hedberg har tidigare porträtterats i P1-dokumentären ”Transan och jag”.

Stockholm, juni, 2020.

Reporter: Claes JB Löfgren

Slutmix: Nima Shams

Producent: Håkan Engström

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  Astor Piazzolla - Oblivion
  Astor Piazzolla
  Oblivion
  Etikett: Atoll
 • 15.14
  Astor Piazzolla - Libertango
  Album: Mega World
  Kompositör: Astor Piazzolla
  Bolag: Wagram Music
 • 15.28
  SpiriTango Quartet - Libertango
  SpiriTango Quartet
  Chin Chin
  Etikett: Paraty Productions
 • 15.42
  Astor Piazzolla - Oblivion
  Album: Piazzolla En Suite
  Bolag: TROVA
 • 15.50
  The Kinks - Sunny Afternoon
  Album: It's The 60'S
  Kompositör: Raymond Douglas Davies
  Bolag: Marble Arch