En förbjuden låt och knubbiga barnsben i Malawi: Niklas Zachrisson, Stockholm

3:24 min
Utrikeskrönikan 25 juni 2020.

Stockholm, torsdag.

Efter att ha följt det historiska omvalet i Malawi, på sociala medier och andra ständigt flödande mediekanaler, tar jag en paus. 

Öppnar ett fotoalbum. Ser en bild på mig själv som ettåring, sittandes i det glimmande vattnet i Malawisjön. 

Malawi kallades en gång för Marawi, vilket betyder "reflekterande ljus" – troligen med hänvisning till vattnet som sköljer över mina knubbiga ben där på bilden.

Då - 1985 - var den självutnämnde livstidspresidenten Hastings Banda på toppen av sin makt i Malawi. Demokratiska val var långt, långt borta. Banda var en av Afrikas många frihetskämpar mot det koloniala väldet, som tog makten – utan att någonsin vilja släppa.

Min pappa som tog kortet på mig där vid Malawisjön, arbetade som lärare i ett par år på universitetet i (den tidigare huvudstaden) Zomba i Malawi. Han berättar att en kollegas syster, som hette Cecilia, var Bandas älskarinna.

Affären hade lett till att presidenten förbjudit Simon och Garfunkels låt "Cecilia", eftersom det inte passade att folk gick och nynnade på en sång med det namnet och som dessutom handlar om olycklig kärlek.

Banda körde ofta in i stan med sin vinröda Rolls Royce, alltid klädd i frack och hög hatt, vinkandes med en gnusvans som satt på toppen av en käpp. 

Malawi var då det enda landet i södra Afrika som erkände Sydafrika som land, under den rasistiska Apartheid-regimen.

Och det var inte ovanligt att regimkritiker mördades i Malawi. Pappa berättar hur en man i parlamentet först sköts vid en vägspärr och sedan kördes ner i diket. Ett ganska halvhjärtat försök att få det att se ut som en olycka.

Banda gjorde allt för att hålla kvar vid det han en gång tagit kontroll över. 

Och det har också dagens 80-åriga president Peter Mutharika gjort, men inte lika mordiskt, eller framgångsrikt.

Inför veckans omval har Mutharika försökt muta domstolen som ogiltigförklarade valet han felaktigt vann förra året, han har försökt få chefsdomaren i förtidspension, och förhalat finansieringen av valet. Men misslyckats - och i och med det, är det många som säger att demokratin - segrat... 

När jag åter för blicken till twitterflödet ser jag hur resultaten börjar komma in från omvalet - det kan vara så att en annan president nu kommer till makten, efter att ett tidigare riggat val ogiltigförklarats i domstol - och det - vore första gången i Afrikas historia.

Vad passar då bättre än att lyssna på musiken som inte längre är förbjuden i landet med den glimmande Marawi-sjön, där jag badade som liten och där jag tog mina första steg.

Ceelia your breaking my heart, you're shaking my confidence daily,

Oh Cecila, I'm down on my knees, I'm begging you please to come home…