Rätt eller fel av SR låta Tegnell Sommarprata?, Om SVT:s etik i Att rädda ett barn, Okritisk kobra-rapportering

35 min
Rätt eller fel av Sveriges Radio att sätta blomsterkrans på Anders Tegnell – mitt under pågående pandemi? SVT om dubbelspelet i arbetet med dokumentären “Att rädda ett barn”. Okritisk kobra-rapportering från Uppsala till riksmedier. Läckbergs bostadsaffär fick Norrtelje Tidning utlova för mycket.

• Rätt eller fel av Sveriges Radio att sätta blomsterkrans på Anders Tegnell?
Kort efter att sommarvärdarna presenterades den 11e juni fick Sveriges Radio kritik. Ska en makthavare - på den unika position Tegnell har just nu - verkligen erbjudas den här plattformen mitt under brinnande kris? Hör Sommar i P1:s chef Bibi Rödöö svara på kritiken. Reporter: Freddi Ramel.

• SVT:s etiska avvägningar i arbetet med Att rädda ett barn
SVT:s dokumentärserie Att rädda ett barn har hyllats. Ett mästerverk, skriver Svenska Dagbladet. Men samtidigt menar kritiker att dokumentären bygger på oetiska intervjuer. Vilka etiska avvägningar gjorde SVT när de under lång tid fortsatte följa organisationen BRY på nära håll utan att, förrän precis i slutet, låta den kritiska vinkeln märkas? Tonchi Percan intervjuar SVT:s Bo-Göran Bodin.

• Okritisk kobra-rapportering från Uppsala till riksmedier
Nyheten om en förrymd orm i en matbutik i Uppsala har fått stor spridning under juni. Kanske rentav en kinesisk giftkobra har medier rapporterat. Men om vi synar den här nyheten lite närmre i sömmarna är det rätt mycket som bygger på antaganden. Och en fråga som infinner sig är vad som händer med grundläggande kritiska frågor såsom “hur vet vi det det här?” Och “kan det ha gått till på något annat sätt?” när en perfekt sommarstory dyker upp på den mediala radarn. Reporter: Alexandra Sannemalm.

• Läckbergs bostadsaffär fick Norrtelje Tidning utlova för mycket
Fenomenet “Hemnet-journalistik” har vi uppmärksammat förr i Medierna. När bilder i mäklarannonser tillsammans med säljtexten med kanske inte alltid så jättestor arbetsinsats från redaktionens sida knådas om och paketeras till en klickvänlig artikel. Nyligen uppmärksammades Camilla Läckbergs bostadsannons på just det här sättet av flera medier. Men frågan är om inte Norrtelje Tidning blev lite väl uppspelta över mäklarfirmans bildmaterial. Reporter: Therese Rosenvinge

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Marcus Bagalà - Boxes: It Goes Like This
  Album: Boxes: It Goes Like This
 • 11.17
  Brambles - To Speak Of Solitude
  Kompositör: Mark Dawson
  Bolag: Serein
 • 11.24
  Martin D Fowler - Ships Iii
  Kompositör: Martin D Fowler
 • 11.33
  Florito - Beachlife
  Album: Beachlife