Vi gratulerar Öresundsbron: David Rasmusson, Öresund

3:18 min
Utrikeskrönikan 1 juli 2020.

Öresund onsdag.

Vi gratulerar, vi gratulerar vi gratulerar Öresundsbron idag!

Idag är det fest, eller ja så mycket fest det nu kan bli i dessa dagar. För idag fyller du, en av mina absolut närmaste kollegor, 20 år.

Vi träffas inte riktigt varje dag, men inte långt ifrån och de senaste åren har vi spenderat hundratals timmar tillsammans.

Och trots din ringa ålder har du varit med om tillräckligt för en hel livstid.

Redan innan du föddes vållade du våldsam debatt och fick nästan en regering att spricka. Samtidigt var förväntningar på vad du skulle åstadkomma enorma, inte minst i Malmö. Jag förstår faktiskt om du fortfarande har lite prestationsångest.

Vid din födsel var det pompa och ståt med kunglig närvaro och du hade en lycklig barndom.  Allt fler svenskar och en och annan dansk hittade tack vare dig arbete eller kärlek på andra sidan sundet. Danskarna flyttade tack vare dig över till Skåne i jakt på billigare boende. Du gjorde att södra Sverige på allvar fick en internationell flygplats och din framtid såg ljus ut.

Men sedan blev du ju tonåring och livet blev lite mer komplicerat, det brukar ju bli så. Men det var inte ditt fel. Du hamnade ju bara i dåligt sällskap när du träffade de där kriserna.

Först kom ju finanskrisen som gjorde att jobben på andra sidan blev färre och det var inte längre lika många som ville eller kunde färdas på dig.

Men efter det blev du ju en riktig kändis när du landade en av huvudrollerna en tv-serie som gick och blev en internationell succé.

Men sedan kom den där andra krisen, flyktingkrisen. Sverige införde gräns och id-kontroller vid din östra sida, kontroller som gjorde livet tufft, ibland allt för tufft för dina pendlare. Sen ville ju inte danskarna vara sämre och i höstas satte även de upp en kontroll vid din västra sida.

Och nu umgås ju du tyvärr med din tredje kris, coronakrisen. Dansk polis och militär kontrollerar pass och intyg vid gränsen och alla svenskar är inte välkomna att färdas över dig. Inget vi ens hade kunnat fantisera om när du föddes för 20 år sedan. Du skulle ju bli en symbol för gränslöshet och samarbete.

Så just nu kanske det inte är så festligt och något större firande blir det ju inte heller.

Men vi får hoppas att nu när du inte längre är tonåring får det lite lugnare i tillvaron och att du slipper umgås med alla de där kriserna som drar ner dig.

Tillykke med fødselsdagen!