Åter protester i Thailand: Margita Boström, Stockholm

3:41 min
Utrikeskrönikan fredagen 24 juli.

Sundbyberg, fredag.

"Jag har tappat tron på monarkin". Med den texten på en t-shirt lade en man från nordöstra Thailand ut en bild på sig själv på sociala medier för ett par veckor sedan.

Att öppet ifrågasätta det thailändska kungahuset är ovanligt, mycket ovanligt och farligt. Landet har världens hårdaste majestätslagar där minsta förseelse kan ge 15 års fängelse, två förseelser 30 år och så vidare.

Allt sedan landets tolfte helt genomförda militärkupp 2014 har lag 112, vilket är majestätslagen, använts mycket flitigt.

För drygt ett år sedan genomfördes ett val som på många sätt inte var demokratiskt. Den nya grundlagen, som infördes av militärregimen 2017, har av många ansetts vara tillrättalagd för att militären skulle behålla makten om än i civil kostym. Och så blev det.

Sedan i början av 2000-talet har Bangkoks gator ofta kantats av stora protester med demonstranter i gula eller röda tröjor. För eller emot den sittande regeringen. Efter kuppen upphörde gatuprotesterna.

Men det har grott under ytan och innan coronaviruset satte stopp så började de unga demonstrera igen.

Nu när thailändare åter får röra sig fritt återupptog de unga i helgen sina krav på att regeringen ska avgå. Runt demokratimonumentet i centrala Bangkok samlades runt 1 000 i helgen.

Bland skyltarna med krav mot regeringen fanns också ny kritik mot den thailändske kungen.

Under den gamle kungen Bhumibol var det otänkbart att se något sådant, men på många håll kan man ana att kritiken djupnar om hur sonen Vajiralongkorn, kung Ram 10, sköter sitt ämbete.

I den engelskspråkiga thailändska tidningen The Nation kunde man häromdagen läsa en analys av protesterna där det stod att thailändarna börjat tappa tron på nyckelinstitutionerna i landet. Och kungahuset, som är världens rikaste, är definitivt en nyckelinstitution i Thailand.

Rama 10 bor till största delen i Tyskland och har sedan corona bröt ut hyrt ett helt hotell i Bayern där han, enligt tysk press, har 20 hålldamer. Hans hustru, drottningen, bor på ett annat hotell i Schweiz.
Två gånger sedan coronautbrottet har kung och drottning tagit sitt Thai Airways plan för att besöka hemlandet. Mindre än 20 timmar senare har planet lyft tillbaka till Tyskland.

Om det agerandet bidragit till att thailändare öppet börjat visa sina åsikter om kungahuset är svårt att säga men kanske har även kungen känt av att något förändrats då han i mitten av juni beordrade regeringen att inte använda sig av majestätslagen.

Så mannen med t-shirten med texten "Jag har tappat tron på monarkin" greps inte med hjälp av lag 112, nej, han fördes till ett psykiatriskt sjukhus. Där hölls han inlåst tills i förrgår då sjukhusdörren plötsligt öppnades och han tilläts åka hem.

Nya protester är planerade, återstår att se om det blir mot både kung och regering i Thailand.