Kommer en smartare värld vara en bättre värld?

40 min
I dagens program undrar vi hur gängvåldet ser ut i Sverige och varför unga dras in i det. Dessutom pratar vi om teknikrevolutionen och hur den kan påverka vårt sätt att vara.

Helene Benno vikarierar för Louise Epstein som är ledig idag. Vi pratar om gängvåldet i Sverige som är en het fråga just nu. Carin Götblad gästar som varit polischef på högsta nivå längre än någon annan i Sverige. Hon slutar nu som chef för region Mitt. Vad säger hon om unga och gängvåldet? Hur blev det så här och sätter man stopp på gängkriminaliteten?

Vi pratar även om det vi befinner oss i just nu - nämligen teknikrevolutionen. Hur kommer den moderna tekniken påverka vår vardag och vilka vi är? Kommer en smartare värld vara en bättre värld? Skulle ni tänka er att ha ett par byxor som kan hjälpa er orka gå längre? Digitaliseringsexperten Sara Öhrvall som skrivit boken "Ditt framtida jag" gästar för att berätta mer om detta. Ett exempel på digital utveckling är Magnus Niska i Haparanda som 2013 var först i världen att få en robotarm som kontrolleras av hjärnan. Hur fungerar armen och hur har den hjälpt honom?

Under de senaste åren har kryptovalutor fått en uppsving. En undersökning från Totalförsvarets Forskningsinstitut visar att Nordiska motståndsrörelsen finansierats av bland annat kryptovalutan Bitcoin. Hur fungerar egentligen kryptovalutor? Vad är den värd? Ekots teknikreporter Sven Carlsson förklarar hur det ligger till.

Dessutom om den amerikanska orkansäsongen och Thomas upplevelser när han var på plats i New Orleans under orkanen Katrina 2005.

Programledare: Helene Benno

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Ulrika Lindqvist

Research: Julius Bäckman

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.42
    Jay Rock, Kendrick Lamar, Future - King's Dead (with Kendrick Lamar & Future)
    Album: King's Dead (with Kendrick Lamar & Future)
    Bolag: Top Dawg Ent./Aftermath/Interscope Records