Moralisk stress

55 min
Framför dig har du två patienter och du måste nu välja vem av dem som ska få vård först. Vem du än väljer kommer någon att bli lidande. Hur gör du? Detta dilemma kan orsaka moralisk stress.

Scenariot ovan är något som uppstår ofta för de som arbetar inom vården, berättar forskaren Martina Gustavsson, som studerar just moralisk stress hos människor som arbetar i katastrofområden:

– I en kritisk situation kan det förekomma ett glapp mellan etiska teorier och verkligheten man står inför. Som vårdpersonal måste du fatta ett ett beslut och när nöden kräver det så hinner man inte rada upp för och emot, etik och moral.

I sådana situationer kan man tvingas handla i strid med sina moraliska övertygelser, menar Niklas Juth, docent i medicinsk etik:

– Man handlar på ett sätt som är fel för att omständigheterna tvingar en till det. Det moraliskt felaktiga handlandet är en konsekvens av felaktiga strukturer, regler eller helt enkelt brist på resurser.

Moraliska dilemman och vad som händer när du trampar på din övertygelse handlar nästa Kropp & Själ om.

Gäster i studion: Martina Gustavsson, forskare vid institutionen för global folkhälsa vid Karolinska Institutet, Jonna Bornemark, professor i filosofi vid centrum för praktiskt kunskap, Niklas Juth, docent i medicinsk etik vid Karolinska Institutet.

Medverkar i programmet gör även läkaren Staffan Bergström som, i ett uppmärksammat fall, assisterade en svårt sjuk man med att ta sitt liv, samt psykologen Filip Arnberg.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent, Shang Imam.
Programmet är direktsänt.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Brian Eno, Roger Eno - Spring Frost
  Kompositör: Roger Eno, Brian Eno
  Bolag: Dgg (Deutsche Grammophon Gesellschaft)
 • 10.08
  Cliff Martinez - Falling Off A Bicycle Plus
  Album: The Knick (Original Series Soundtrack)
  Bolag: Milan Records
 • 10.16
  Lalo Schifrin - Danube Incident
  Album: Music From Mission Impossible
  Bolag: Universal Music