I huvudet på Charlie Kaufman

54 min
För drygt 20 år sedan slog filmskaparen Charlie Kaufman igenom och filmerna har älskats och prisats, men också förbryllat publiken. Nu har en ny film premiär!

Charlie Kaufman har skrivit manus till filmer som "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" och "I huvudet på John Malkovich och 2008 regisserade han sin första film, "Synecdoche, New York". I dag har "I´m thinking of ending things" premiär på Netflix. P1 Kulturs Lisa Bergström och Joakim Silverdal samtalar om filmen, men också om en unik filmskapares höjdpunkter och magplask. Går det alltid att förstå vad som rör sig i Kaufmans huvud och är det egentligen nödvändigt?

ÄLSKAD HUMORGRUPP ÅTERFÖRENAS

Den Lundabaserade Varanteatern hade 1997 premiär på SVT med humorserien "Varan-TV" – program som kommit att få kultstatus och som numera ligger i Öppet arkiv på SVT Play. Nu funderar Varanteatern att återförenas och en av medlemmarna, författaren David Wiberg, gästar P1 Kultur för att berätta om varför gruppen vill återuppstå.

NY SÄSONG AV "WEISSENSEE"

Nu är familjerna Kupfer och Hausmann tillbaka! Den tyska TV-serien, som hittills handlat om DDRs sista decennium och åren kring murens fall, har nu i den fjärde säsongen nått fram till 1990. Hur lyckas serien fånga det historiska året? Ekots Daniela Marquardt, tidigare bl a utriksekorrespondent i Tyskland har sett och kommer till studion.

VECKANS KLASSIKER

Jan Troells långfilmdebut "Här har du ditt liv" brukar lyftas fram som en svensk filmhistorias bästa. Här i Mia Gerdins Klassiker berättar han själv om filmen från 1966.

DESSUTOM...

...ringer vi upp regissör Malin Stenberg som har premiär på fredag kväll i Stockholm med uppsättningen av "Aednan" som bygger på den Augustprisade boken med samma namn av Linnea Axelsson.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius