Att leva av skogen på många olika sätt, och en kväll med flodkräftorna i Råneälven

96 min
Granskott, björksav och upplevelser. Vi träffar skogsägare som söker nya vägar att tjäna pengar på skog. Och så möter vi flodkräftan i augustikvällen. Programledare är Mats Ottosson.

Den här morgonen träffar vi några skogsägare som provar andra sätt att få inkomster från skogen än det gängse. Vår fältreporter Lena Näslund finns hos Ola Engelmark och Lena Embertsén i deras skog i Sörmland. Ola har bland annat skrivit boken "Skogen på andra sidan hyggena".

Vi möter också naturturistentreprenören och småskogsägaren Jessica Sannö som letar efter en väg mellan skyddad skog och den traditionella produktionsskogen. De är alla medlemmar i den nybildade föreningen Skogens mångbruk.

Och så åker vi ut på Råneälven i Norrbotten en augustikväll. Här finns nämligen flodkräftor som planterades ut för över 50 år sedan, och hit har kräftpesten inte nått. Reporter Thomas Öberg följer med Andreas Broman, Sara Elfvendahl, Frida Elfvendahl och Selma Elfvendahl på kräftfiske och får lära känna flodkräftan som trivs bakom de stora stenarna i älven.

Nu går flyttfågelsträcken söderut. Kärrhökar, falkar och andra rovfåglar seglar på septembervindarna och vi vänder blickarna uppåt tillsammans med skådarna Barbro och Lennart Risberg. Platsen är Söräng i västra Gästrikland.

Hur beskriver man ett fågelläte man inte kan identifiera? Arne Perschel i Torsby försökte så här: "ett tiotal toner som mot slutet stiger nästan en oktav i tonhöjd. Lite trastlik, väldigt klar och ren, något ödsligt" och hörde av sig till oss för att höra om vi kunde förklara vad det var. Svårt! Vi ringer upp Arne för att höra hur det gått med hans detektivarbete.

I veckans kråkvinkel följer vi med Lena Pettersson ut i en kohage där hon rullat in sig i en filt i en kohage med förhoppningen om att få se ett stjärnfall.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.32
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 07.52
  Kenta - Just idag är jag stark
  Album: Svenska kultlåtar
  Bolag: WM Sweden