Flipp eller flopp, pepp eller depp? Ginna Lindberg, USA-kommentator

3:19 min
Utrikeskrönika 13 augusti 2020.

Stockholm, torsdag.

Det börjar dra ihop sig till nästa fas i den amerikanska presidentvalrörelsen.
Dags för partikonvent!

Eller, dags för det-som-brukar-kallas-partikonvent, men som nu på grund av coronapandemin istället blir ett digitalt maraton av tv-sända politikerframträdanden, utan någon stor livepublik framför scenen alltså.

Lite samma tanke som årets Allsång på Skansen. Men med annat innehåll och syfte.

Meningen med partikonventen är att formellt välja partiernas respektive presidentkandidater: Joe Biden och Donald Trump, och att enas om partiets politiska plattform.

Men det handlar lika mycket om att peppa väljarna. Det är som en jättelik politisk kick-off för att höja temperaturen inför valet, ett politiskt party med i vanliga fall fullsatta arenor, konfettiregn, musik, minglande, och ballongsläpp i blått vitt och rött från taket.

Partikonventen brukar också vara en arena för stora genombrott. Här kan nästa generations politiker slå igenom över en natt. Som senatorn från Illinois som höll ett tjugominuterstal på Demokraternas konvent i Boston 2004 om hopp och förändring. Sen kunde alla Barack Obamas namn.

Jag minns den förväntansfulla trängseln framför scenen i St Paul i Minnesota när republikanska vicepresident-kandidaten Sarah Palin gjorde entré, spände ögonen i tv-kamerorna och lovade att skaka om etablissemanget i Washington.

– Jag är en stolt hockeymamma, sa Palin, jag ska till Washington för att representera folket. Jublet lyfte mot taket, kvinnorna intill mig viftade med amerikanska vimplar och skrek så att det blev överslag i mikrofonen: hon är en av oss!

Somliga konventframträdanden har jag svårt att glömma av helt andra skäl. Som när machoskådisen Clint Eastwood höll en evighetslång monolog på bästa primetime, utan manus. Han talade till en tom pall, som skulle föreställa en osynlig Obama på det republikanska konventet i Tampa. Tystnaden i pressrummet var kompakt.

– ÄR det satir...eller? undrade min brittiska journalistkollega oroligt.

Flipp eller flopp, pepp eller depp? Nästa vecka får vi se hur ett digitalt partikonvent i pandemitider fungerar för väljarna och för tv-publiken. Först ut är demokraterna, sen republikanerna.

Både Joe Biden och Donald Trump kommer att tala till sina supportrar på avstånd. Biden från sin hemstad i Delaware, och Donald Trump har twittrat att han överväger att tala från Gettysburg i Pennsylvania, den historiska platsen för ett av de blodigaste slagen under amerikanska inbördeskriget.

Konventen stöps om, scenen förändras. Men räkna med att det politiska dramat består.