MUSICOMEXP – långt från mänskligt brus

Här finns inget ljud
I tonsättaren och ljudkonstnären Aurélie Ferrières MUSICOMEXP får vi följa med på en musikalisk resa till havets botten och upp igen. Ljuden är inspelade långt från mänskligt brus och motorljud.

Aurélie Ferrière är tonmeister och verksam som tonsättare på Elektronmusikstudion i Stockholm, och jobbar också som musiktekniker och musikscripta på Sveriges Radio.

Hösten 2017 gick hon ombord på en större segelbåt som första medföljande tonsättare under en vetenskaplig expedition på Söderhavet utanför Papua Nya Guineas kust.

Under två månader deltog hon i expeditionen i den indonesiska övärlden som spelade in ljud både ovan och under havsytan. I flera fall rör det sig även om ljud från öar där besättningen släppte av Aurélie Ferrière långt borta från mänskligt brus och motorljud.

Det är många timmar av inspelat ljud som ligger till grund för ljudkompositionen MUSICOMEXP. Verket kan delvis beskrivas som ett försök att fånga havets eller naturens eget väsen utan närvaro av människan, säger Aurélie Ferrière. Men MUSICOMEXP rymmer även den känsla av alienationen som kan upplevas långt ute på havet och på de där öarna där tonsättaren i total ensamhet fick vänta på att åter hämtas av de övriga besättningsmedlemmarna i The Ocean Mapping Expedition.

Inför Aurélie Ferrières MUSICOMEXP sänds även ett samtal mellan tonsättaren och Johan Korssell.

Från 31 augusti 2019, Östersjöfestivalen i Berwaldhallen, Stockholm.

Programledare: Johan Korssell
Producent: Martin Igelström

Musik som spelats i avsnittet

  • 23.30
    Aurélie Ferriere - Musicomexp
    Aurélie Ferriere (syntbord), Lisa Viguier Vallgårda, (harpa och orgel)