Dan Andersson 100 år senare – natur, ångest och en svart fiol

44 min
Den 16:e september 1920 hittades författaren Dan Andersson död på Hotell Hellman i Stockholm. Döden gjorde honom till en ikon. Han förblev den oroliga unga mannen från Finnmarken, ständigt på väg.

Vilken bild av Dan Andersson är det som är kvar 100 år efter hans död? Är den i rörelse eller har den stelnat? Vad behöver vi honom till i dag?

Det är natur och ångest när det är som bäst, säger folkmusikern Sara Parkman. Dan Andersson själv stod med ena foten i det skogsfinska arvet och den andra i buddismen, översatte Baudelaire från franska. Han brottades hela livet med sin rastlöshet och sitt bildningskomplex, menar Göran Greider som skrivit flera böcker om Dan Andersson. Och på museet i Ludvika kan man se Dans skrivmaskin och hans svarta fiol.

Vi återvänder till den 15:e september 1920 då Dan Andersson tog 11.31-tåget från Gonäs till Stockholm. Checkade in på Hotell Hellman där de några dagar innan hade sanerat mot vägglöss. Det var cyanväte kvar i madrassen och Dan Andersson vaknade aldrig mer. Han blev 32 år.

Kanske tar dom han allt för tidigt?
Kanske borde han fått några fler år till?
Eller är det just den frid han söker,
Som han kommer få i natt
I vilket fall som helst
Ska han med dom hem
Till Himmelmora kam

(ur Om Black Jim av Thåström)