"Nomadland" – en värdig vinnare i Venedig?

53 min
Pågående pandemi till trots, det har varit filmfestival i Venedig och i helgen avslutades den med att filmen "Nomadland" i regi av Chloe Zhao belönades med Guldlejonet. Vann rätt film?

Filmjournalisten Jan Lumholdt har varit i Venedig och kommer till P1 Kultur för ett samtal om några av festivalens pristagare och vilka intryck han fick med sig hem. Hur var det att bevista en stor internationell filmfestival i dessa coronatider?

BOKHÖSTEN ÄR IGÅNG

En av alla diktsamlingar som ges ut nu i höst är poeten Anna Hallbergs sjunde diksamling "Under tiden" och i dagens program blir det en recension av boken av en annan poet – Burcu Sahin.
Dessutom medverkar kulturredaktionens Viveca Bladh, som gjort en rejäl djupdykning i hösten bokflod med böcker för barn och unga. Hör samtalet om några av guldkornen i den akutella utgivningen.

ATT UPPLEVA ETT VÄRLDSARV DIGITALT

Vissa av våra 15 världsarv i Sverige är självklara, lätta att besöka och förstå sig på, som till exempel Drottningsholms slott eller Gammelstadens kyrkby utanför Luleå. Men i Norrbotten finns även ett världsarv – Struves meridianbåge – som är både svårt att begripa och besöka, men där forskare nu försöker få det att bli lite mer lättillgängligt och roligt med hjälp av digital teknik och mobilspel. Reportage av Helene Alm.

PREMIÄR PÅ "KVINNOSTADEN" PÅ DRAMATEN I STOCKHOLM

Den gångna helgen var det premiär för Dramatens första föreställningar sedan pandemin började. I lördags såg kulturredaktionens Jenny Teleman "Kvinnostaden", en uppsättning som baserar sig på Christine de Pizans bok från 1405 med samma namn, och texter av framstående medeltida kvinnor som Hildegard von Bingen och Hroswitha von Gandersheim. Kritiksamtal i P1 Kultur!

DAGENS OBS-ESSÄ

I dagens OBS berättar kulturredaktionens Cecilia om en fransk språkstrid som äntligen tycks vara över efter många år av hårda ord.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius.