Rosh Hashana– Karin Brygger

7:35 min
Idag inleds det judiska nyåret som firas i två dagar.

Shofarblåsningen ljuder i synagogan som en påminnelse om att människorna får en ny chans att bättra sig, en ny chans till förlåtelse och att få börja ett nytt år. I Talmud står att när hornet ljuder så flyttar sig Gud till nådens tron.

När jag som enskild funderat över mina handlingar är det förstås ett förlåt – om man skadat eller sårat någon – som är på sin plats. Det kräver mod att be om förlåtelse. Och det är den jag ber om förlåtelse som står i centrum, inte det egna jaget. Vad behöver den andra av mig, för att förlåta mig?
Jag menar också att detta att bry sig om andra är också att bry sig om sig själv. När jag ägnar det trasiga jag är skuld till uppmärksamhet, som jag måste göra när jag reparerar till exempel en skör gammal vas, ägnar jag också uppmärksamhet åt vad som skadat. Noggrant vänder jag på skärvorna under lampans ljus för att försöka förstå hur jag ska kunna foga samman bitarna till ett helt. Inte ett helt så som det kvar, utan ett annat helt. Där ärret blir kvar, som en påminnelse. När jag ser på det sedermera lovar jag också mig själva att inte upprepa skadan.

 
Karin Brygger är poet och doktorand på institutionen för litteratur, idéhistoria och religion och forskar i självbiografiska genrer, som dagböcker och vittneslitteratur. Har publicerat fyra diktsamlingar, en bok om Göteborgs judiska historia. 2019 gav hon ut Estera, en dokumentär essä om ett judiskt kvinnoöde. Sommaren 2020 har hennes senaste diktsamling ”Månader, brev” just kommit.

Musik

Reflets dans l'eau, Images book 1 no. 1 (Debussy ) med Emil Gilels

Musik som spelats i avsnittet

  • 05.45
    Claude Debussy - Images I
    Emil Gilels
    Emil Gilels In Prague
    Etikett: Supraphon