När får vi se ett museum om vår moderna politiska historia?

40 min
För fem år sedan ville Louise och Thomas se ett museum med viktiga politiska händelser i Sverige under modern tid. Hur går det med det? Dessutom - Ginsburgs begravning och världsrekordet i Abisko

2015 väckte Thomas och Louise frågan om det kanske är dags för ett museum som skildrar Sveriges moderna politiska historia. Det har sedan dess inte hänt så mycket utöver att Sveriges övergång till Demokrati får en viss uppmärksamhet. Kommer drömmen någonsin bli verklighet? Vi gästas av Liza Carlefred, producent för Riksdagens utställning "Fira demokratin!". Vi hör även från Amanda Valentin som tillsammans med sin man ligger bakom ett digitalt museum på sajten demokratimuseum.se.

Den amerikanska feministen och domaren i Högsta domstolen Ruth Bader Ginsburg ligger just nu på lit de parade i Washington och frågan som ställs i den amerikansk-judiska pressen är om hon kommer få en judisk begravning eller inte. Dessutom har hennes judiska fans runt om i USA samlats både virtuellt och vid olika domstolar för att recitera den judiska sorgebönen kaddish. Enligt judisk tradition är det bara de närmsta anhöriga som säger kaddish och alltid efter begravningen. Varför denna kreativitet just i samband med Bader Ginsburgs död? Rabbin vid Stockholms judiska församling Ute Steyer medverkar för att svara på det.

Och så pratar vi med läkaren David Sjöström som försökte så världsrekord i att gå på slak lina i den Lappländska vildmarken. Vad har han lärt sig genom att utmana den egna höjdrädslan?

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Maria Bertell

Research: Julius Bäckman

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.31
    Various Artists - Murder in a Shower
    Album: BD Music Presents Alfred Hitchcock
    Bolag: BDMUSIC