Kan vi äta bort vildsvinsproblemen?

46 min
Vildsvinsstammen har växt explosionsartat och myndigheter vill göra det lättare att sälja vildsvinskött, för att uppmuntra till ökad jakt. Men är det gott? I Vetenskapspodden testar vi vildsvin tillagat med experthjälp – prisbelönte viltkocken Emil Lindfors hjälper till på distans, när producent Björn lagar köttet.

För 40 år sedan fanns knapp några vildsvin alls, nu kan de vara över 300 000. De ställer till med stor skada i lantbruk och trädgårdar, och orsakar trafikolyckor.

I Vetenskapspodden diskuterar vi det här och hör forskare som studerar vildsvinsutbredningen och hur vi ska komma till rätta med skadorna. Vi får också följa med på vildsvinsjakt, med en skadedrabbad lantbrukare.

Och så hör vi forskare som studerar hur vildsvinsjakten bedrivs och skildras, som säger att det inom en ny och snabbt växande jakt också förekommer avarter – att oetisk jakt är vanligare vid vildsvinsjakt än jakt av annat vilt.

Dessutom smakar vi vildsvinsfilé med fina tillbehör med recept vi fick av viltkocken Emil.