Elin Wägner, jorden och träden

95 min
Elin Wägners tankar om ekologi, natur och fred med jorden är kanske mer aktuella än någonsin. Vi gräver i Elins grönaste sidor och kommer henne inpå livet i en sändning från Lilla Björka i Småland. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Det är daggmasken och kvinnan som ska göra det! skrev författaren och kvinnorättskämpen Elin Wägner. För snart hundra år sedan band hon samman sitt feministiska engagemang och sina tankar om en bättre miljö, fred med jorden. Tankar som ofta känns lika aktuella i dag.

Vi sänder från Wägners Lilla Björka i Berg i Småland. Ulrika Knutson, författare till biografin "Den besvärliga Elin Wägner", Håkan Wallander, professor i markbiologi, Josefine Gustafsson, biolog, samt Birgitta Hansson från stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka medverkar i programmet.

Vi gräver i jorden och blickar upp i trädkronorna kring det som var Elin Wägners hem i flera decennier, Lilla Björka – en ”Smålandsstuga i en fårahage”, med Elins egna ord. För jorden och träden är centrala i Elin Wägners ekologiska engagemang.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall och reporter Mats Ottosson.