"Läsfest" eller "vidrig"? Vi läser Carl Henning Wijkmarks debutroman från 1972, Jägarna på Karinhall

44 min
Författaren Carl Henning Wijkmark avled för en månad sedan och Lundströms Bokradio kallar till bokcirkel om hans både hyllade och sågade debutroman, Jägarna på Karinhall, som gavs ut 1972. Manusförfattaren och filmregissören Lisa Langseth diskuterar satirromanen med författaren och översättaren Aris Fioretos och programledare Kristofer Lundström som gör sin sista bokradio för den här gången. Romanen är en drift med nazismen, fascismen och maktfullkomlighet. Den är humoristiskt skriven och innehåller explicit beskrivna samlag, övergrepp och misshandel. Den har kallats kultroman, hur står den sig i dag?

När litteraturkritikern Gabriella Håkansson i Dagens Nyheter skrev om "Jägarna på Karinhall" 2013 kallade hon den läsfest. Men enligt litteraturkritikern Sven Stolpe var romanen det vidrigaste han läst 1972.

2007 fick Carl Henning Wijkmark Augustpriset i den skönlitterära klassen för romanen "Stundande natten". Författaren Steve Sem-Sandberg intervjuade Wijkmark för Svenska Dagbladet och Wijkmark kommenterade då romandebuten "Jägarna på Karinhall":

–På 70-talet låg ju nivån på ”pryderiet” litet lägre än den gör idag. Så hade jag också lagt mig vinn om att överdriva sexskildringarna. Jag ville att läsaren skulle uppröras, helst så mycket att han efteråt frågade sig – varför blir jag så upprörd över sexscenerna och inte våldet som alltsammans bygger på?

Andra böcker som nämns i programmet:

"Dressinen" av Carl Henning Wijkmark

"Samhället som teater" - estetik och politik i Tredje riket av Ingemar Karlsson och Arne Ruth.

"Underkastelse" av Michel Houellebecq.

En film som nämns är också "Salò, eller Sodoms 120 dagar"  från 1975 i regi av Pier Paolo Pasolini, baserad på romanen "De 120 dagarna i Sodom" från 1785 av Markis de Sade.

Lisa Langseth är filmregissör och manusförfattare.

Aris Fioreros är författare och översättare.

Skriv till oss: bokradio@sverigesradio.se

Programledare: Kristofer Lundström

Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.06
  Teho Teardo - Everything I Thought There Was To Know
  Kompositör: Teho Teardo
  Bolag: Specula Records
 • 08.48
  Teho Teardo - Everything I Thought There Was To Know
  Kompositör: Teho Teardo
  Bolag: Specula Records