Vad gömde sig i Gustav Vasas inre?

40 min
Just nu spelas den nya monologversionen av Strindbergs drama "Gustav Vasa". Hur mådde Gustav Vasa egentligen? Dessutom - WTO har det tufft just nu. Vem ska ta över som chef efter Roberto Azévedo?

Sedan några månader tillbaka är världshandelsorganisationen WTO utan chef sedan den förre chefen brasilianaren Roberto Azévedo lämnade sin post ett år tidigare än väntat. WTO mår inte bra eftersom organisationen inte är anpassat efter modern handel och dessutom har länderna svårt att komma överens. Är det frihandel eller protektionism som ska gälla? Och vilken av de fem kandidaterna till jobbet har störst chans att få allt att fungera igen. Vi gästas av Isaac Ouro-Nimini Tchakolli som är WTO-samordnare på kommerskollegium för att få svar på det.

Just nu spelas Strindbergs klassiska drama Gustav Vasa i en monologversion på Strindbergs intima teater i Stockholm. Gustav Vasa strävar efter att behålla makten till nästan vilket pris som helst, samtidigt vill han inte bli som den danske kungen Kristian II som dödade utan urskiljning. Vad berättar pjäsen om Gustav Vasas innersta och på vilket sätt kan det finnas en poäng för historiker att förstå sig på kungars psyke om historiska skeenden ska bli begripliga? Det ska vi prata om med pjäsens regissör Carolina Frände, skådespelaren Thérèse Brunander och historikern Erik Peterson.

Runt om i världen kommer flygbolagen med nya idéer för att bota människors saknad att resa. Qantas Airways erbjöd så kallade "Flight to nowhere" som innebär att planet lyfter för att endast cirkulera. Biljetterna sålde slut på tio minuter. Singapore Airlines har bland annat öppnat upp ett av sina stillastående flygplan där folk kan äta flygplansmat och njuta av nöjesutbudet på de inbyggda skärmarna. Är det här något för SAS att ta efter?

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Maria Bertell

Research: Julius Bäckman

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.25
  Filippo Azzaiolo - Chi Passa Per 'Sta Strada
  Serikon
  Along Uncharted Routes
  Textförfattare: Okänd
  Etikett: Footprint Records
 • 15.25
  Serikon - Epstein 5 oktober Chi Passa Per 'Sta Strada
  Album: Along Uncharted Routes Utgiven: 2011
  Kompositör: Okänd & Filippo Azzaiolo
  Bolag: Footprint Records