"Nej, berätta inte mer!" P1 Kultur tittar närmare på fenomenet "spoilers"

53 min
Att "spoila" en film, det vill säga avslöja något avgörande om handlingen, är en känslig fråga. Kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström får ett ilsket brev och börjar nysta i fenomenet.

Emma Engström pratar bland annat med lyssnaren Dennis Rydgren, som skickade brevet, och med den amerikanske litteraturvetaren Aaron Jaffe som skrivit en bok om spoilern - efter att ha märkt hur den aspekten blev allt mer närvarande bland studenterna.

BJÖRNSTAD - NY SVENSK STORSATSNING PÅ HBO

I helgen har serien "Björnstad" premiär, efter Fredrik Backmans succéroman och i regi av Peter Grönlund. Vår filmkritiker Joakim Silverdal har sett den här berättelsen om en lokal hockeyhjälte som kommer tillbaka till sin hembygd för att bygga upp ett juniorlag.

EN SKÖNHETSTÄVLING MED POLITISK BETYDELSE

Vi talar också om filmen "Misbehaviour", som har svensk premiär i dag. Den kretsar kring den direktsända Miss World-finalen i London 1970 som attackerades av Women’s Liberation Movement. Vår kritiker Lisa Bergström har sett den.

KLASSIKERN: TILL SISTA ANDETAGET

Veckans Klassiker är gjord av filmkritikern Mårten Blomkvist och handlar om Jean-Luc Godards "Till sista andetaget" från 1960. En film som förenar kärlek till filmen, till Paris, till amerikansk populärkultur - och till upproret.

Programledare: Roger Wilson.

Producent: Mattias Berg.