Johan Ulveson i bokcirkeln om Ferrantes roman: "Lögnen har en stor roll i De vuxnas lögnaktiga liv"

44 min
Johan Ulveson och Cilla Naumann läser Elena Ferrantes senaste roman "De vuxnas lögnaktiga liv" tillsammans med Marie Lundström. Huvudpersonen Giovanna är i tonåren och bor i Neapel med sina föräldrar. Romanen börjar med att Giovanna överhör ett samtal mellan sina föräldrar, ett samtal om henne som inte är avsett för hennes öron.

Cilla Naumann är författare och översättare och har precis lämnat in översättningen av Geir Gulliksens nya roman och så arbetar hon med en ny egen roman. Cilla Naumann debuterade 1995 med Vattenhjärta som belönades med Katapultpriset för årets bästa debut och två gånger har hennes romaner nominerats till Sveriges Radios romanpris.

Johan Ulveson är skådespelare och tillhör Dramatens fasta ensemble. Just nu är han utlånad till Scalateatern i Stockholm för att spela revy med Henrik Dorsin, på tv syns hans i serien "Älska mig" och i SVT Play-serien "Premiärdatum oklart".

Böcker som nämns i programmet är Elena Ferrantes fyra romaner, den så kallade Neapelkvartetten som är översatta till svenska av Johanna Hedenberg. Den första delens titel är "Min fantastiska väninna". Nämns gör förstås också föremålet för bokcirkeln: "De vuxnas lögnaktiga liv", översatt av Johanna Holmberg.

Programledare: Marie Lundström

Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent

Reaktion? Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Max Richter - Our Reflection
  Max Richter
  Etikett: Dgg (Deutsche Grammophon Gesellschaft)
 • 08.24
  Max Richter - In Spite Of All
  Kompositör: Max Richter
  Bolag: Dgg
 • 08.48
  Max Richter - The Days Go By
  Max Richter
  Etikett: Dgg (Deutsche Grammophon Gesellschaft)