Ingen nåd när VLT hängde ut frigiven brottsling, Dubbelfällning av UR, Klanförfattaren rumsren över en natt, Alla vill vara publicister

35 min
Frigiven brottsling fick sitt nya liv uthängt i VLT, Klanförfattaren blev rumsren över en natt, Granskningsnämnden dubbelfäller UR:s dokumentärer, Bråket om vem som bör kalla sig publicist.

Ingen andra chans för frigiven mördare i VLT
Vestmanlands läns tidning, VLT, publicerade i veckan uppgifter om att en man som för 14 år sedan mördat och styckat sin sambo nu återvänt till staden.

Moraliskt kan vi som samhälle i all evighet diskutera om en styckmördare någonsin kan och bör återfå samhällets fulla förtroende. Men vår rättstradition gör ändå gällande att den som avtjänat sitt straff också har sonat sitt brott.

Så hur rimligt är det att tidningar hänger ut personer som nyligen muckat från kåken

Reporter: Tonchi Percan.


UR fälls för uppmärksammade dokumentärer granskade i Medierna
I veckan kom beskedet att Utbildningsradio fälls dubbelt för att ha brustit i fråga om opartiskhet.

Det första fallet gäller en serie om Tibet. UR visade den som dokumentär, trots att det rörde sig om en ensidig kinesisk propagandafilm.

Det andra fallet handlar om en hyllningsfilm till Hare Krishna. Den visade UR utan att det framgick för tittarna att den var gjord av rörelsen själva.

Efter veckans fällningar tyckte vi det var dags att återvända och fråga UR:s högsta chef vad som hänt sen sist.

Reporter: Therese Rosenvinge.


Per Brinkemo från kylan till klanexpert
Nyheten om att polisen känner till ett fyrtiotal kriminella klaner fick stort genomslag. Men det var knappast antalet som gjorde att det tog skruv, snarare var det att polisen använde just begreppet klan.

En person som tidigare skrivit om klaner och då anklagats för rasism är Per Brinkemo. Nu är han istället inne i värmen och fått agera expert i soffa efter soffa.

Reporter Evalisa Wallin ringde upp honom.


Alla vill vara publicister
I veckan blossade en något oväntad namnstrid plötsligt upp i mediernas lilla värld. Den handlar om att branschorganisationen Sveriges Tidskrifter vill byta namn till Sveriges Publicister.

Ett utmärkt namnförslag tycker en enig styrelse för Sveriges Tidsskrifter. Ett totalt värdelöst namn, tycker dock Robert Aschberg, ordförande i den över 100 år gamla organisationen Publicistklubben Sverige.

Reporter: Johan Cedersjö.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.15
  Martin Horntveth - Quiet Before The Storm
  Album: Quiet Before The Storm
 • 11.18
  Martin Horntveth - Main Title
  Album: Main Title
 • 11.32
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.33
  Dario Marianelli - A Shave, Sir? A Light Pomade
  Album: Paddington 2 (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Decca
 • 11.37
  ABBA - Name of the Game
  Album: The Definitive Collection
  Bolag: Universal Strategic Marketing