Coronasäker dans på Operan av Alexander Ekman

54 min
Hur ser dans ut i en pandemisk värld? I helgen var det urpremiär för koreografen Alexander Ekmans dansverk "Shift" som helt präglats av Corona-pandemin. P1 Kultur var där.

TRE NYA GRAFISKA ROMANER I MÖRKA TONER

P1 Kulturs kritiker har plockat tre aktuella seriealbum ur höstens flöde – som alla utforskar depression och när orken tar slut, men också hur man hittar den igen. Jenny Teleman har läst "Von Spatz" av den tyska tecknaren Anna Haifish; "En Trasig Historia" som är den självbiografiska debuten av Marie Tillman och "Kråkorna" Anders Fager och Peter Berting.

MELLANÖSTERNS KONSTIKON HASSAN SHARIF PÅ MALMÖ KONSTHALL

Härom veckan öppnade Malmö Konsthall sin stora höstutställning med en av de mest inflytelserika konstnärerna i Mellanöstern: Hassan Sharif, som gick bort 2016. Konstkritiker Linda Fagerström har sett utställningen "I am the singel work artist".

TVÅ MUSEIUTSTÄLLNIGNAR OM VAD DET INNEBÄR ATT VARA EN MÄNNISKA

P1 Kulturs reporter Mattias Berg har besökt utställningen "Hyper Human" på Tekniska museet i Stockholm och den uppdaterade utställningen "Den mänskliga resan" på Naturhistoriska Riksmuseet som öppnar igen den 20 oktober och ser en röd tråd: Frågan om vad det egentligen innebär att vara en människa.

ESSÄ: OVIDIUS METAMORFOSER I NYTT LJUS

Den romerske poeten Ovidius diktverk Metamorfoser såg världens ljus i början av vår tideräkning men fortsätter att varje år hitta nya läsare – och nya läsningar. Författaren och skribenten Kristoffer Leandoer läser delar av den senaste Ovidiusforskningen och reflekterar över hur människor och litteratur kan röra sig mot evigheten.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson