Fyra nutida internationella tonsättare. Del 1. Av Birgitta Tollan

57 min
Pamela Z smälter samman sin vackra röst med elegant elektronisk manipulation. Juliana Hodkinson förstärker tändstickor. Hon är filosofie doktor i tystnad i musik och ljudkonst. Av Birgitta Tollan.

Pamela Z lever i San Francisco och komponerar stycken för röst, live-elektronik, samplade ljud och för gestikaktiverad MIDI-controllers. Hon är pionjär inom live digital looping, röstinstallationer och utvidgade vokala tekniker. Birgitta Tollan mötte Pamela Z första gången i studion i San Francisco redan 1996. Nu "möts" de digitalt genom Zoom.

Pamela Z var på fint, årslångt stipendium i Rom när coronapandemin slog till. Efter sju månader, i mars 2020, var hon tvungen att resa hem till San Francisco. Hon fick sin Bachelor i musik redan 1978. Pamela Z har turnerat i USA, Europa och Japan och har komponerat för dans, film och kammarensembler som Kronoskvartetten och Eighth Blackbird.

- Rösten är allas första instrument. Du är född med det och det är gratis. Och du är född med de olika tekniker som du kan använda, skrattar Pamela Z.

Ett av hennes stycken heter And the Movement of the Tongue. Debutplattan från mitten av 2000-talet bär titeln A Delay Is Better. En recensent skrev: "En skicklig sammansmältning av hennes vackra röst med eleganta elektroniska manipulationer".

Den brittiska tonsättaren Juliana Hodkinson, bosatt i Berlin sedan många år, erhöll 2015 det stora danska Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat. Juliana var den första pristagaren som inte är manlig tonsättare, och inte av dansk härkomst. Prissumman var då: 80 000 Euro. Ur motiveringen: "Juliana Hodkinsons kompositioner har en särskild ömtålig känslighet och känslighet för den konkreta världen."

Några av hennes titlar är Lightness för förstärkta tändstickor och Why Linger You Trembling in your Shell?, där hon, förutom klassiska instrument som violin och slagverk, använder fjädrar, äggskal och bordtennisbollar. Stycket I Greet You a Thousand Times är komponerat för symfoniorkester och elektronik

Juliana Hodkinson har tidigare bott och arbetat i Danmark under några år, då hon bland annat var ordförande för Dansk Kulturfond. Hon komponerar med instrument, objekt (bl a tändstickor), elektronik, text, röst, visuella medel och installationer. Hon har studerat musikvetenskap och filosofi vid King's College i Cambridge och japanska studier vid University of Sheffield. Juliana är Filosofie doktor i tystnad i musik och ljudkonst. Hon har undervisat i komposition och musik / media-estetik vid Köpenhamns Universitet, Technische Universität i Berlin, Högskolan för scen och musik i Göteborg och i Darmstadt. Nu är hon lektor i komposition vid Griegakademin i Bergen, Norge.

Pamela Z och Juliana Hodkinson är inbördes olika och påverkade av olika länder/kulturer. De använder sig båda av instrument, objekt, live-elektronik, text, röst, visuella medel och installationer. Varför komponerar de musik? Hur komponerar de musik? Vad driver dem?

Manus, regi och produktion: Birgitta Tollan.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.00
  Juliana Hodkinson - Lightness
  Ensemble Ictus
 • 14.01
  Pamela Z - In Tymes of Olde
  Pamela Z
  Textförfattare: Pamela Z
 • 14.07
  Pamela Z - Number 3
  Pamela Z
  Textförfattare: Pamela Z
 • 14.15
  Pamela Z - Badagada
  Pamela Z
  Textförfattare: Pamela Z
 • 14.20
  Pamela Z - Waving Not Drowning (a Guide to Elegance)
  Pamela Z
  Textförfattare: Geneviève Antoine-Dariaux
 • 14.27
  Pamela Z - And and And
  Amanda Gookin, cello, Ashley Hahn, röst
  Textförfattare: Pamela Z
 • 14.31
  Pamela Z - Bone Music
  Pamela Z
  Textförfattare: Pamela Z
 • 14.35
  Juliana Hodkinson - I Greet You a Thousand Times
  Odense Symfoniorkester Thomas Søndergaard, dirigent
  Textförfattare: Juliana Hodkinson
 • 14.40
  Juliana Hodkinson - Lightness
  Ensemble Ictus
 • 14.50
  Juliana Hodkinson - Angel View
  Senatet
 • 14.54
  Juliana Hodkinson - Can modify completely in this case. Not that it will make any difference
  Aart Strootman, gitarr, West Deutsche Rundfunks Symfoniorkester, Emilio Pomarico, dirigent