"Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete" – ny utställning om Svenska Baletten i Paris

54 min
Igår, den 25 oktober, var det på dagen 100 år sedan ett av dåtidens mest radikala danskompanier hade premiär. Hör historien om Svenska Baletten som både chockerade och gjorde braksuccé.

Svenska Baletten grundades och leddes av Rolf de Maré, tillsammans med dansaren och koreografen Jean Börlin. För att uppmärksamma hundraårsminnet av Svenska Baletten i Paris, visas en stor jubileumsutställning på Dansmuseet i Stockholm. Anna Tullberg gick dit för att fånga svensk danshistoria.

ART NOVEAU. FRÅN LARSSON TILL ZAPPA

På Göteborgs konstmuseum visas just nu en utställning som visar hur konststilen Art nouveau influerade svensk konst runt sekelskiftet 1900, men också hur den fortsatt att påverka ända in i vår samtid. Cecilia Blomberg har sett utställningen och medverkar i dagens program.

LÄSLOV! DAGS ATT KORA VEM SOM FÅR BARNRADIONS BOKPRIS

Den här veckan är det höstlov i skolorna - av läsrörelsen också utnämnt till läslov - och här i sveriges radio betyder det att det är de ungas tur att diskutera litteratur - och utse en favorit bland dom fem böcker som nominerats till Barnradions bokpris 2020. Årets fem nominerade böcker är "Familjen" av Cecilia Lidbeck, "I väntan på mitt ovanliga liv" av Pär Sahlin, "Den falska rosen" av Jacob Wegelius, "Mitt storslagna liv" av Jenny Jägerfeld och "Vi går varvet" av Ina Lagerwall. Hör fem elever i årskurs 6 på Årstaskolan i södra Stockholm när de diskuterar sig ram till vem av författarna som ska belönas med årets bokpris – idag pratar de om "Familjen" av Cecilia Lidbeck.

DAGENS OBS-ESSÄ

Mycket är tyvärr okänt om Edmonia Lewis liv, men vi vet att hon var en kvinna från USA som levde en bit in på 1900-talet, och att hon hade stor framgång som skulptör i Rom. Hon var också mörkhyad och skildrade både slavmotståndare och slavars frihetskamp så väl som klassiska motiv i den vita marmorn. Latinforskaren, poeten och Rom-experten Anna Blennow har grävt mer i hennes fascinerande öde.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.13
  Deutsches Symphonie-Orchester Berlin/Łukasz Borowicz - Midsommarvaka, Op. 19
  Album: Alfvén: Symphony No. 1, Drapa & Midsommarvaka
  Bolag: CPO
 • 13.15
  Swedish Radio Symphony Orchestra - II. Prinsen och flickan dansa tillsammans
  Swedish Radio Symphony Orchestra
  Svenska Baletter - Mason de Fous / Krelantems och Eldeling
  Etikett: Phono Suecia
 • 13.21
  Frank Zappa - Part One
  Album: Lumpy Gravy
  Bolag: Universal Music