Hur ska vi kommunicera med framtidens människor?

40 min
Östhammars kommun tackade ja till att förvara kärnavfall som kan komma att ligga där i generationer framöver. Kommer informationen som vi lämnar över om avfallet vara begriplig om 100 000 år?

I samband med att Östhammars kommun tackat ja till att förvara kärnavfall diskuterade Thomas och Louise hur informationen om vad som ligger gömt i berggrunden ska föras vidare till framtidens generationer. Vi gästas av SKBs Erik Setzman som arbetat länge med frågan och bland annat tagit hjälp av arkeologer och av Anders Högberg, professor i arkeologi. Vad kan arkeologin bidra med när det gäller att överföra information till framtidens människor?

Det är välkänt att barn till föräldrar med högre utbildning ofta klarar sig bra i skolan samtidigt finns det en växande grupp unga som trots att deras föräldrar inte studerat vidare ändå lyckas bra i skolan. Vi får besök av Carina Carlhed Ydhag docent i utbildningssociologi som undersökt vad det är som avgör om barn till lågutbildade blir framgångsrika i den svenska skolan.

Vi får även en kommentar från landsbygdsministern Jennie Nilsson gällande det första coronafallet inom svensk minknäring som konstaterades i Sölvesborg. Hur ska Sverige agera nu?

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Niklas Runsten

Research: Julius Bäckman

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.06
    Disney Characters - This Is Halloween
    Album: The Nightmare Before Christmas
    Bolag: EMI Gold