Varför är inte trygghetslarmen modernare?

40 min
På senare tid har många trygghetslarm inte fungerat och de som råkat ut för en olycka eller blivit dåliga har inte fått hjälp. Vad beror detta på? Varför är inte tekniken modernare?

Trygghetslarm, oftast en liten röd knapp som i ett armband som man kan trycka på om man råkar ut för en olycka eller blir dålig. Under senare tid har många larmat om att larmet inte fungerar. I över 40 kommuner har det funnits problem. Hur exakt fungerar larmen? Systemet är kopplat till det gamla 2G-nätet. Varför använder man inte 4G-nätet som i stor utsträckning används idag? Vi gästas av trygghetsteknikern i Krokom Teddy Roswall och Britt Östlund, professor i teknisk vårdvetenskap vid Kungliga tekniska högskolan. Vi pratar också med Johan Lenander, VD för Tunstall som är leverantör av larmsystemen som haft störningar. Vad ska de göra för att undvika problemet igen?

Vi fått in en del synpunkter från lyssnare om att vi spelade Anita Lindbloms Balladen om den blå baskern när vi talade om FN förra veckan. De tyckte att det var fel att spela en låt som handlar om USA:s gröna baskrar när vi talar om fred. För att reda ut det här medverkar MariAnne Boström, generalsekreterare i Sveriges veteranförbund. Vad har låten egentligen betytt i en svensk kontext?

I Sölvesborg konstaterades covid-19 bland minkarna på en minkfarm där förra veckan. Är det personalen som har smittat minkarna? Vilka djur kan egentligen sprida smittan? Hur påverkar sjukdomen djuren? Vi ringer upp Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Programledare: Thomas Nordegren

Bisittare: Louise Epstein

Producent: Ulrika Lindqvist

Research: Julius Bäckman

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.10
  Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström, Ann-Louise Hanson - I natt jag drömde något som
  Album: Guldkorn
  Bolag: WM Sweden
 • 15.11
  Anita Lindblom - Balladen om den blå baskern
  Album: 25 bästa
  Bolag: Universal Music
 • 15.14
  Billboard - The No. 1 Hot 100 Hits of Every Year, 1958-1989
  Album: Chart Beat
  Bolag: Chart Beat