Vem är amerikan? Hela resan

109 min
Om det djupt kluvna USA som nu går till val. Om vita amerikaner som ser sig som landets grundare, och de övriga som försöker få plats. Följ med på hela resan, en återutsändning från juni.

För ett drygt halvår sen åkte Konflikts Ivar Ekman och Robin Olin på en road trip genom USA, på jakt efter svaret på en till synes enkel fråga: vem är amerikan?

Men frågan handlade inte bara om människorna de mötte hade ett amerikanskt pass. De ville undersöka vad som krävs för att de som bor i USA ska känna sig som fullvärdiga medborgare, med rätt att forma landets framtid.

Det är en fråga om politik och identitet – och det är en fråga som på många sätt djupt präglar de politiska slitningar landet nu går igenom. Den tog dem till små samhällen i Appalacherna, till stora städer vid kusterna, och till frågor om ras och identitet, med rötter långt bak i landets historia - ända till USA:s grundande.

De två program som blev resultatet sändes i juni i år; här kommer båda programmen som en helhet – dubbelt så lång som en vanlig Konflikt-podd – som en fond till det dramatiska valet den 3 november.

Producenter och programledare:

Ivar Ekman
ivar.ekman@sr.se

Robin Olin
robin.olin@sr.se

Tekniker:

Elin Hagman
Joel Löf

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 09.04
  Ison & Fille - Langa fram
  Album: Länge leve vi
  Bolag: Hemmalaget
 • 09.11
  Neil Young - Neil Young Featuring Johnny Depp , Theme From Dead Man [Edit]
  Album: Theme From Dead Man
  Bolag: Vapor
 • 09.51
  Neil Young - Guitar Solo, No. 2
  Album: Music From And Inspired By The Motion Picture Dead Man: A Film By Jim Jarmusch
  Bolag: Vapor Records