Festival med motståndskraftig afrikansk film i fokus

54 min
Idag startar årets upplaga av festivalen CinemAfrica som visar film från den afrikanska kontinenten och diasporan. Temat är "motståndskraft" och årets program präglas av Black Lives Matter.

Samuel Girma, koordinator på festivalen, är gäst i P1 Kultur.

HANS ROSLINGS TANKEVÄRLD BLIR TEATER

Imorgon har Norrbottensteatern i Luleå premiär för pjäsen "Världen enligt Rosling" som baseras på läkaren och folkbildaren Hans Roslings böcker och föredrag. P1 Kulturs reporter Helene Alm träffar regissören Ragna Wei.

KOREOGRAFERAT MÖTE MELLAN HELENE BILLGREN OCH ÖRJAN ANDERSSON

Ikväll har föreställningen "Promised land" premiär på Dansens hus i Stockholm – ett möte mellan koreografen Örjan Andersson och konstnären Helene Billgren. Vår kritiker Cecilia Blomberg har sett föreställningen.

VECKANS ORD: Publicera

Den här veckan ser Karsten Thurfjell hur det publicistiska landskapet förändrats i grunden under de senaste decennierna. Veckans ord är "publicera".

ESSÄ: 20-TAL – KRIGEN, SANNINGEN OCH ROMANERNA

Romanerna på 1920-talet uppstod i skuggan av den gamla världens undergång i och med första världskriget. Det låter kanske väsensskilt från det tjugotal vi nu nyss har gått in i. Men om tittar närmare så finns det likheter som avspeglar sig i litteraturen. Det menar journalisten Anna Thulin som skrivit dagens essä. Vi hör den läsas av Sofia Strandberg.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson