Havsfåglar på höstigt Nidingen – och Lages artrika slåtterängar

96 min
Om höstvindarna vill sänder vi från fågelstationen på ön Nidingen, bland havsfåglar och skärsnäppor. Och så besöker vi Lage Bergströms artrika slåtteräng i Åsmundshyttan. Programledare: Mats Ottosson.

Vår fältreporter Lena Näslund återvänder till fågelstationen Nidingen – ön som ligger som en låg skiva ute till havs utanför Hallandskusten. Den här gången i riktig höstskrud. Så här i november är det hårda vindar och havsfåglar som dominerar – havssulor och stormfåglar till exempel.

På ön finns just nu ett hundratal skärsnäppor som vi hoppas få lära känna med hjälp av ringmärkaren Mikael Hake. Och så nykomlingen i trakten: toppskarven. Fågelskådaren Tommy Järås har följt ökningen sedan de först dök upp för 15 år sedan.

När vi besökte fågelstationen i somras var det högtryck, varmt och vindstilla. Tumlarna hade uppvisning i ett spegelblankt hav. Nu hoppas vi att väderleken tillåter båtfärden genom de lömska vattnet för att hälsa på alldeles innan ringmärkningen stänger för säsongen.

Och på tal om sommar - vi backar bandet till en dag i början av juli då vår reporter Joacim Lindwall besökte Lage Bergström i Åsmundshyttan i Gästrikland. Tillsammans med sin fru Inger Wibergh har han under många år vårdat sina ängsmarker med lie och räfsa. Det har gett resultat - 1500 arter har Lage räknat till på ängarna.

Vi kollar också med ekologiprofessor Susanne Åkesson hur det kan komma sig att en skata som fångats av en katt får en hel räddningsaktion med skator efter sig.

Och så ringer vi ekologen Raul Vicente som hittade en vandrarklokrypare i en faunadepå i Vallentuna. Ett spindeldjur som bara setts en gång tidigare i Sverige - för 80 år sedan.

I veckans kråkvinkel gläds Helena Söderlundh över gläntorna - som ord och som företeelse.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.32
    Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
    Album: Bird Sounds
    Bolag: Hot Ideas 2016